Mladi preduzetnici

Nezaposlenost među mladima jedan je od gorućih problema u celom regionu. Na preduzetništvo se međutim, odluči tek pokoji mladi čovek do 35 godina.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

10:34

Default images

Jedna norveška organizacija na razvoju preduzetničkog duha radi u srednjim školama, u svim zemljama Zapadnog Balkana, kako bi mladi jednog dana, umesto da čekaju na birou, pokrenuli sopstveni posao. Sa skoro sto hiljada nezaposlenih i stopom nezaposlenosti od oko 21 odsto, prema Anketi o radnoj snazi, Republika Srpska suočava se sa sličnim problemima, kao i druge zemlje regiona.

Primera radi, ta stopa u Srbiji za 2009-u iznosila je 16,6 odsto.

Ekonomska kriza pogodila je ceo svet, pa i zemlje Zapadnog Balkana. Uprkos činjenici da se i mnogo razvijenije ekonomije oslanjaju na razvoj malih i srednjih preduzeća, u regionu je mali broj onih koji bi se odlučili da jednog dana pokrenu sopstveni posao.

Interesovanja za pokretanje posla ima, ali prema rečima građana sa kojima smo razgovarali, uslovi za preduzetništvo u Republici Srpskoj, daleko su od idealnih.

"Vrlo teško, zato što mislim da čitav ambijent nije dobar za to, jer mislim da bez nekih privatnih veza i veza bliskih vlasti je nemoguće napraviti dobar posao."

"Nesigurno totalno, pogotovo ovde ima dosta preduzeća, bolje reći trgovačkih radnji koje se uglavnom bave prodajom, ali preduzeća sad ne znam kog tipa, proizvođačkog, mislim da je isto upitno."

"Naišao bih prvo na administrativne prepreke prilikom registracije preduzeća ili malo otežano, možda je to sad malo poboljšano, nisam baš siguran, ali znam da su ljudi imali probleme pri registraciji samoj, a onda sledi borba sa tržištem i konkurencijom."

Sa druge strane, u nekim školama poput Tehničke škole u Banja Luci na razvoju preduzetništva radi se još u školskim klupama.

U okviru programa norveške organizacije Biznis Inovejšn Programs, i vlade Norveške, učenici usvajaju neophodna znanja za pokretanje sopstvenog posla.

"U dogovoru sa mojim drugovima došli smo na ideju da pravimo stolove, jedan sto u kompletu sa dve klupe. To nam je bio cilj da uradimo nešto kvalitetno”, rekao je učenik srednje Tehničke škole u Banja Luci, Marko Komljenović.

Cilj programa, je između ostalog, i da učenici postanu samostalni, da usvoje inovatorski i kreativni pristup.

"Mislim da je to jedan dobar projekat koji otkriva talente koje imaju smisla za biznis, za inovatorstvo, za preduzetništvo, za neke dodatne aktivnosti gde učenici itekako žele da se pokažu i dokažu", kaže profesor u Tehničkoj školi u Banja Luci, Simo Vidović.

Svoje poslovne ideje učenici preduzetnici izlažu jednom godišnje na regionalnim sajmovima, na kojima im se pruža šansa i za prave poslovne ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: