Gazda Jezda uskoro u Beogradu?

Vlasnik štedionice Jugoskandik Jezdimir Vasiljević, poznat kao Gazda Jezda, zatražiće od holandskih vlasti da bude izručen Srbiji, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

00:26

Default images

Ukoliko tamošnji sud prihvati zahtev i slučaj Gazda Jezde reši po hitnom postupku, on bi se u Srbiji mogao naći već sredinom marta, saznaje "Danas“. Dragoljub Đorđević, Vasiljevićev advokat, potvrdio je za „Danas“ da Gazda Jezda ozbiljno razmišlja da zatraži ekstradiciju u Srbiju kako bi se stavila tačka na slučaj Jugoskandik.

"Ceo slučaj je postao bizaran, a jedini izlaz je da Vasiljević bude izručen Srbiji i suoči se sa sudskim procesom. Po cenu da bude u pritvoru u našoj zemlji, on razmišlja da zatraži od Holandije da njegov predmet bude ubrzan, pa bi se u Beogradu mogao naći za nepunih mesec dana. Vasiljević planira da dolaskom u našu zemlju pred sudom argumentovano dokaže da slučaj Jugoskandik, bar za njega, nije ni postojao. Naime, plan mu je da dokaže da nikakav novac nije nelegalno prisvojio, a da su jedinu korist imali drugi direktori banaka, pre svega u Crnoj Gori“, istakao je Đorđević.

Sagovornik "Danasa" kaže, da ukoliko Gazda Jezda sam ne zatraži izručenje Srbiji, proces protiv njega u Holandiji neće biti okončan pre kraja godine, do kada bi bio u pritvoru.

Takođe, za očekivati je da bi Holandija odlučila da ga deportuje u Ekvador, a ne u Srbiju, pa bi njegov slučaj ostao nerešen u našoj zemlji.

Podsetimo, Jezdimir Vasiljević je uhapšen aprila prošle godine u Holandiji sa lažnim pasošem i od tada je u ekstradicionom pritvoru na osnovu međunarodne poternice koju je Srbija raspisala 2006. zbog nepojavljivanja na suđenju.

Optužnica Vasiljevića tereti da je zloupotrebom službenog položaja, prevarom i utajom, sa saradnicima u propaloj Jugoskandik banci Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i advokatom Stevanom Protićem proneverio oko 29 miliona evra i oštetio štediše za 190 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 miliona maraka. Osim njih, optužen je i Milorad Vukotić, direktor Banke privatne privrede Crne Gore, dok je razdvojen postupak protiv Vasiljevićevog saradnika Milana Bulatovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: