"Kosovo problem na putu u EU"

Bivši ministar spoljnih poslova Italije Đani de Mikelis ocenio je da će Kosovo predstavljati problem na putu evrointegracija Srbije.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

00:24

Default images

On dodaje da će Beograd jednog dana morati da prihvati postojanje Kosova. De Mikelis koji je sada predsednik instituta IPALMO iz Rima, rekao je u intervjuu za "Danas“ da će problem saradnje Srbije s Haškim tribunalom pre ili kasnije biti uspesno rešen.

"Kosovo je mnogo komplikovaniji problem. Pre svega, to je nepovratna situacija. Srbija će jednog dana morati da prihvati postojanje Kosova. U isto vreme, pravljene su mnoge greške u rešavanju tog pitanja i sada moramo da nađemo način da to bar delimično ispravimo", rekao je De Mikelis.

On je dodao na Kosovu moraju biti stvoreni uslovi da kosovski Srbi imaju sva prava i očuvaju etnički identitet i ocenio da je "u ovom trenutku bolje izbeći integraciju srpskih institucija u kosovske".

Bivši šef italijanske diplomatije ocenio je da Srbija neće ući u Evropsku uniju 2014. godine, ali, kako je rekao, "ni mnogo godina posle toga, već negde između".

De Mikelis je naveo i da Italija snažno podžava ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa".

"Ukoliko Evropa izabere defanzivni stav u odnosu na proširenje, to će značiti katastrofu ne samo za Srbiju, već i za Italiju, jer će Italija ostati na periferiji. Iz naših sebičnih interesa mi se zalažemo za što bržu integraciju Srbije u EU", rekao je de Mikelis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: