Prodali "Marbo", kupuju “JAT”?

Novac od prodaje fabrike grickalica Andrej Jovanović i Bojan Milovanović namerili da ulože u partnerstvo sa nacionalnim avio-prevoznikom, piše "Politika"

Izvor: Politika

Subota, 27.02.2010.

00:19

Default images

Braća Andrej Jovanović i Bojan Milovanović zainteresovani su da novac od prodaje kompanije "Marbo” ulože u Jat. Kako nezvanično saznaje "Politika“, ovi biznismeni nakon što su u avgustu 2008. godine fabriku grickalica prodali kompaniji "Pepsi” za 210 miliona evra dugo su razmišljali gde da investiraju novac.

Sami su se javili Vladi Republike Srbije i pokazali ozbiljnu zainteresovanost za strateško partnerstvo.

"Oni su potpuno neukaljanog ugleda, o njima se malo pisalo u medijima i to uglavnom dobro. Uz njihovo ime ne može da se veže nijedna afera, niti ih je bilo ko nazivao tajkunima. Zaista je priča pozitivna“, kaže izvor lista koji je želeo da ostane anoniman.

U Vladi Republike Srbije potvrdili su da postoji interesovanje za partnerstvo sa Jatom i da se nekoliko kompanija interesovalo.

Prema javnosti poznatim informacijama, braća Jovanović i Milovanović (bivši hokejaš) su preko svoje firme "Anba” kupili preduzeće "David Pajić” za 1,2 milijarde dinara, vlasnici su fabrike reznog alata "Ikarus”.

U Ministarstvu ekonomije nemaju komentar na vest o potencijalnom strateškom partneru, dok Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, dodaje da prvi put čuje da je bogati Srbin zainteresovan za partnerstvo sa Jatom.

"Do danas mi niko ništa nije rekao, možda su obavestili predsednika Vlade. Novi menadžment nacionalne avio-kompanije tražio je da im država obezbedi 20 miliona evra za pokrivanje prošlogodišnjih gubitaka i još 40 miliona evra da ove godine posluju pozitivno. Sa postojećom flotom, rekli su mogu da izdrže do 2011, kasnije neće moći. Zato je dogovoreno da u prvoj fazi traženja strateškog partnera pokušaju sami da ga nađu. Rok je bio prvi mart, očigledno da su ga našli“, kazao je Mrkonjić i dodao da je kod njega na razgovoru bile kompanije Turske, Nemačke, Rusije, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U Jat ervejzu, sa druge strane, nikad nisu čuli da je takav kandidat bacio oko na njihovu flotu.

"Bračnu ponudu” pročitali su u novinama, zvanično nisu dobili poziv za strateško partnerstvo.

"Ne raspolažemo bilo kakvim informacijama koje se odnose na navode iz dnevne štampe o zainteresovanosti za privatizaciju nacionalnog avio-prevoznika“, objašnjavaju u Jatu.

Ko je misteriozni strateški partner izgleda zna samo jedan ministar, a, kako nezvanično saznaje "Politika“, lepu vest će u ponedeljak saopštiti svojim kolegama u vladi.

U Jat ervejzu dodaju da jedan od njihovih najvažnijih ciljeva jeste uspostavljanje strateškog partnerstva koje će Jatu da omogući razvoj i povratak na mesto lidera u regionu. Ti ciljevi su i izneti u Predlogu mera za poslovanje nacionalnog avio-prevoznika, sa kojim se saglasila i Vlada Republike Srbije.

"Vlasnik kapitala je država što podrazumeva da o svim aktivnostima koje se tiču strateškog partnerstva i eventualne privatizacije odlučuje Vlada Srbije. Obaveza rukovodstva Jat ervejza je da pripremi sve da taj proces bude uspešan i efikasan i da sprovodi odluke vlade“, ističu u ovoj kompaniji.

Nezvanično, jedan od Jatovih menadžera rekao je da misli da je "priča potpuno neozbiljna, smišljena i puštena da skrene pažnju sa nagomilanih problema koji sada kulminiraju, jer se karte malo prodaju, avioni su prazni i nema novca”.

Zvanično, na pitanje kako Jat posluje u uslovima krize iz službe za odnose sa javnošću "Politika“ je dobila sledeći odgovor:

"Kriza se posebno oseća u zimskom periodu. Uprkos tome, nemamo razloga da budemo nezadovoljni brojem putnika, a učinićemo sve da ih bude više raznim akcijama koje spremamo. Naravno, konkurencija čini svoje, ali kao što je Jat opstao do sada, tako očekujemo i ubuduće, jer smo naučili da se nosimo sa konkurencijom (godinama na aerodrom u Beogradu sleću avioni više od 20 najvećih evropskih avio-kompanija). Konkurencija je normalna pojava u tržišnoj ekonomiji“, navodi se u pisanom odgovoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: