“Galenika” čeka cenu

Do 19. marta četiri potencijalna kupca “Galenike” će dostaviti svoje ponude. U igri su tri farmaceutske kuće i jedan evropski investicioni fond.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 27.02.2010.

00:17

Default images

Uveliko se nagađa ko su zainteresovani. Agencija za privatizaciju insistira na anonimnosti, jer je to uslov jedne od kompanija. Grčki “Alapis”, vlasnik “Šumadijaleka” međutim od početka ne krije svoju zainteresovanost. U ovoj kompaniji su isticali da bi im “Galenika” bila dobar put na nova tržišta.

Javnost spekuliše da je za beogradsku fabriku lekova zainteresovana nemačka “Štada”. Ona je polovinom 2006. otkupila 67 odsto akcija vršačkog “Hemofarma”. Iz uprave “Hemofarma” najpre su najavili da će otkupiti dokumentaciju, a odmah potom, vest i demantovali.

Kao mogući zainteresovani pominje se i američki “Abot”. O ovoj firmi se govorilo i pre oko godinu dana, kada je direktor “Galenike” najavio da bi beogradskoj fabrici mogla da poveri proizvodnju “brufena”, pa bi dve fabrike zajednički nastupale na mnogim tržištima.

Četvrti “igrač”, kako se čuje, mogao bi da bude švajcarski investicioni fond “Omnia”.

U međuvremenu u “Galenici”, ne komentarišu nagađanja o mogućim kupcima. Kažu, čuvaju državni kapital i gledaju da fabrici povećaju vrednost.

"Završena je nova fabrika lekova vredna 50 miliona evra“, kaže Nenad Ognjenović, direktor “Galenike”.

"Dobićemo sve neophodne sertifikate za njen rad. Završni račun će pokazati da imamo dobit. Povećali smo tokom prošle godine prodaju za sedam miliona kutija, što je povećanje od oko 17 odsto“, kaže direktor "Galenike“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: