Zemljotres u Čileu izazvao cunami

U zemljotresu jačine 8,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio Čile poginulo je najmanje 147 ljudi. Talasi cunamija visoki 1,8 metara zahvatili su Polineziju.

Izvor: B92, Beta

Subota, 27.02.2010.

09:44

Default images

Zbog nestanka struje i prekida telefonskih veza, vlasti Čilea i dalje ne raspolažu pravim informacijama o razmerama štete. Ovaj zemljotres osetili su i stanovnici Argentine, a trenutno su na snazi upozorenja o opasnosti od cunamija koja su izdata za Havaje, Australiju i sve pacifičke zemlje.

Najjači potres osetio se u Konsepsionu, drugom po veličini gradu u Čileu, u kome živi oko 200 000 ljudi. Konsepsion je samo stotinak kilometara udaljen od epicentra zemljotresa.

U prvih nekoliko sati posle udara, ovaj čileanski grad bio je potpuno odsečen od sveta, jer su telefonske veze bile u prekidu, tako da i dalje nema preciznih informacija o broju žrtava i šteti.

Predsednica Čilea Mišel Bašle proglasila je centralni deo zemlje zonom prirodne katastrofe.

“Ovo je bio razorni zemljotres posle kojih je usledilo i nekoliko manjih potresa i dalje sakupljamo informacije o stanju puteva, bolnica, infrastrukture, kuća, šteti i broju žrtava”, kaže Bašle.

Prve slike, posledica razornog zemljotresa stigle su iz glavnog grada Čilea, Santjaga, udaljenog od epicentra zemljotresa nesto više od 300 kilometara.

Tokom potresa, koji je trajao gotovo minut i po, u gradu je srušeno na desetine zgrada, grad je ostao bez struje, a stanovnici Santjaga su u panici izašli na ulice.

"U sobi sam bila sa svojim sinom. Bog mi je dao snagu da otvorim vrata jer je moj sin spavao i ja sam ga zgrabila i istrčala napolje sa njim. Mislila sam da se svet ruši. Bilo je strašno!”.

“Još sam u pidžami. Stvari su padale, lampa televizor sve se to srušilo i slomilo. Sigurno je sve polomljeno. I ventilator je pao. Možete samo zamisliti koliko sam se uplašio".

“Zemljotres je bio strašan. Počelo je sve da se kreće, i da izgleda kao da je sve napušteno. Mora se pomoći svima. I peruancima i čileancima svima”.

"Videli smo ljude koji su zaglavljeni u liftu, stićićemo i tamo, trenutno prioritet imaju komplikovaniji problemi”.

Novoizabrani predsednik Čilea, koji dužnost preuzima 11. marta istakao je da je ovo najveći potres u poslednjih 30 godina i da je to žestok udarac za celo čileansko drštvo, pre svega zbog broja poginulih i povređenih, ali i zbog srušene infrastrukture.

"Ima dosta ljudi koji su povređeni i ja želim da budem siguran da vlada radi punom parom i da sarađuje. Konsultovao sam se sa direktorom Nacionalne kancelarije za venredne situacije kako funkcioniše. Ovo je veliki udar za infrastrukturu zemlje, velika je šteta na putevima, aerodromu koji je danas zatvoren za komercijalne letove kao i na kućama ljudi“, kaže novoizabrani predsednik Čilea Sebastian Pinero.

Aerodrom u Santjagu je takođe zatvoren i svi letovi su do daljeg otkazani. Vlasti savetuju građanima da ostanu u kućama, i da ne kreću na put kroz pogođene oblasti, jer je veći broj mostova srušen.

Najmanje 200 zatvorenika pobeglo je iz zatvora u centralnom delu Čilea, posle snažnog zemljotresa, saopšteno je u Santjagu.

Zatvorenici su iskoristili to što se spoljašnji zid zatvorske zgrade srušio.

"Sposljašnji zid se srušio i tada je jedan čuvar povredjen, ali je 269 zatvorenika pokušalo da pobegne. Oko 60 smo uspeli da vratimo", rekao je upravnik zatvora Alehandro Himenes.

Zbog zemljotresa je izdato upozorenje za moguću pojavu cunamija na području Južne Amerike, Havaja, Australije, Novog Zelanda, Japana, Filipina, kao i u pacifičkoj oblasti Rusije.

Evakuacija stanovništva na obalama Čilea i Havaja je već počela. Prvi veliki talas posle zemljotresa već je pogodio nekoliko čileanskih ostrva. Podataka o žrtvama na naseljenim ostrvima Robinson kruso i San Fernandez nema.

"Ne znam da li taj talas mozemo kvalifikovati kao cunami, ali svakako mozemo kao talas velikih razmera koji moze da preplavi pola grada. Zbog mraka i prekida kominikacija još ne znamo tačan broj zrtava i kao ni kolika je šteta", kaže Bašle.

Inače najjači do sada zabeleženi zemljotres magnitude 9,5 stepeni Rihterove skale pogodio je upravo jug Čilea u maju 1960. godine, kada je cunami odneo najmanje 1.716 života.

Talasi cunamija krenuli po Tihom okeanu

(Beta)
Talasi cunamija visoki do 1,8 metara zahvatili su delove obale Francuske Polinezije, saopšteno je u Papeteu.

Meštani su danas upozoreni od opasnosti pojave cunamija, posle snažnog zemljotresa koji je jutros potresao Čile. U Polineziji za sada nisu registrovane žrtve ni materijalna šteta.

Očekuje se će talasi cunamija kasnije zahvatiti područja ostrva Tonga i Kuk.

Predstavnici američke meteorološke službe saopštili su da će taj fenomen trajati ceo dan i da će talasi slabog cunamija zahvatiti i obale Japana. Talasi će tamo biti do 30 centimetara.

Isti institut uputio je upozorenje o opasnosti od cunamija duž obala Perua, Čilea, Ekvadora, Kolumbije, Paname i Kostarike. U Kaliforniji i na pacifičkim ostrvima Američka Samoa i Samoa izdata su takodje upozorenja na opasnost od cunamija.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami objavio je da bi cunami mogao da pogodi i obale svih havajskih ostrva, u 23 časa po srednoevropskom vremenu.

Svi Srbi dobro

Prema prvim informacijama, svi državljani Srbije koji se nalaze u Santjagu su dobro, izjavila je za B92 ambasadorka Srbije u Argentini koja je zadužena i za Čile, Gordana Vidović.

Ona kaže da je komunikacija vrlo otežana, jer su telefonske linije u Čileu i dalje u prekidu, ali da je uspela da stupi u kontakt sa počasnim konzulom Srbije u Čileu. Grad u epicentru zemljotresa je, po njenim rečima, potpuno razoren. Ambasadorka kaže da, koliko je njoj poznato, tamo nema građana Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: