Problem sa septičkim jamama u Borči

Stanovnici dela beogradskog naselja Borča već dva meseca imaju problem sa izlivanjem septičkih jama. Iako su se obraćali nadležnima, odgovora na problem nema.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2010.

16:14

Default images

Situaciju su dodatno iskomplikovali otapanje snega i kiša koja je poslednjih dana padala. Milica Papak čija se kuća nalazi u ulici Rafaila Momčilovića u Borči već poslednja dva meseca da bi ušla ili izašla iz dvorišta mora da koristi improvitovane prelaze od blokova i dasaka.

"Evo pogledajte šta je. Ne mogu da uđem u kuću. U svoju rođenu kuću. A to traje dva meseca. To nije jedan dan. Posle Nove godine sam se obraćala gospodi u opštini Palilula, onim koji su zaduženi da vode računa bar koliko toliko jet ovaj običan narod njih plaća. Niti mogu da se umijem, da se operem, skuvam, ništa. To su se sve izmešale vode. I fekalne i površinske i podzemne. Ja ne znam šta ja više da kažem", kaže Papak.

Dvorišta i bašte potpuno su poplavljeni, a neprijatni mirisi od fekalnih voda šire se kroz celu Borču. Žitelji ovog dela grada zabrinuti su za svoje, a pre svega za zdravlje dece.

"Svaki dan cisterna dolazi, crpi, ali voda je i dalje. Ja noću, a oni dođu dalje. Non stop. Ja noću crpim u baštu bacam, a oni danju i vuču odavde. Tri etaže, desetoro živimo, kupatilo ne možeš da korištiš, ne možeš ništa. Sve je u kantama, pa bacaš. Velika nužda u kese, pa u kontejnere bacamo. Je l' to 21.vek?", kaže stanar Slobodan Teodosin.

Stanari čija su dvorišta poplavljena kažu da su se za pomoć obraćali i mesnoj zajednici, opštini, inspekcijskim službama, vatrogascima.

"Živimo kao u 11. veku i još gore. Niko kome god se obratimo, niko se na naše pozive ne odaziva, Niko nije nadležan, jedino kad su bili izbori, onda su dolazili, obećavali kanalizaciju i sve moguće, a od tada niko se ne pojavlju", kaže stanar Veljko Perišić.

U opštini Palilula kažu da su naselja sa leve strane Dunava od Krnjače do Borče u problemu zato što su građena na 69 umesto na 72 metara nadmorske visine kako propisuju urbanističi planovi.

"Jedino rešenje da se to ispumpava u kanale koji tamo postoje. Međutim, sada su i oni zatrpani, i Mi kao opština radimo sve što možemo. Gradski štab je odobrio vanredna sredstav da se kanali pročiste, ali je problem trajno nerešiv", kaže predsednik opštine Palilula Danilo Bašić.

Bašić objašnjava da problem postoji od 2.svetskog rata kada su prve kuće podizane sa ove strane reke i da će žitelji imati iste muke, u manjoj ili većoj meri, sve dok tu budu stanovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: