Akcija YIHR i "Žena u crnom"

Inicijativa mladih za ljudska prava uz podršku organizacije "Žene u crnom", obeležila je 17 godina od otmice i ubistva 19 putnika iz voza u Štrpcima.

Izvor: Beta

Subota, 27.02.2010.

17:53

Default images

Aktivisti Inicijative mladih delili su u Knez Mihajlovoj ulici vozne karte na kojima je na prednjoj strani odštampano da je voz putovao iz Beograda do Bara preko Štrpca i datum 27. februar 1993.

Na poleđini karte podseća se da su na taj dan pripadnici formacije Osvetnici, na čijem je čelu bio haški optuženik Milan Lukić, posle legitimisanja izveli iz voza 18 Bošnjaka i jednog Hrvata i ubili ih u garaži jedne spaljene kuće u blizini reke Drine. Svi oni bili su državljani Srbije i Crne Gore.

Aktivista YIHR Nemanja Obradović izjavio je novinarima da, iako je znao za taj događaj, tadašnji vojni i državni vrh nije učinio ništa da spreči zločin.

"Odgovornost državnog vrha nije utvrđena do danas, tela ubijenih nisu pronađena, a samo jedan čovek je do sada osuđen za ovaj zločin - to je, u Bijelom Polju, Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora", rekao je Obradović.

U okviru akcije aktivisti YIHR puštali su preko ozvučenja zvuk lokomotive koja je simbolično predstavljala brzi voz broj 671, iz kojeg su 1993. godine izvedeni putnici i potom ubijeni.

"Ovom akcijom želimo da poručimo državi da je potrebno da procesuira sve one koji su odgovorni za ovaj zločin, da je potrebno da se osvrne na sve žrtve koje traže pravdu i još uvek traže svoje najbliže, kako bi zadovoljili istinu i pravdu", poručio je Obradović.

Aktivisti YIHR i "Žene u crnom" tokom akcije držali su transparente na kojima je pisalo "Voz je stigao u 15.48", "Zaborav zločina je zločin", "Pravda za žrtve - kazna za počinioce" i "Pamtim".

Skup je obezbeđivalo desetak policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: