NVO i LDP i dalje uz Miletića

Predstavnici civilnog sektora i dalje insistiraju na kandidaturi Gorana Miletića za poverenika za ravnopravnost građana. LDP ponovo kandidovao Miletića.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2010.

16:52

Default images

Na konferenciji za novinare Koalicije protiv diskriminacije i 212 organizacija civilnog društva povodom ponavljanja postupka za izbor poverenika za ravnopravnost građana rečeno je da je prilikom izbornog postupka vlast vodila politiku "dvostrukih aršina i samovolje".

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa rekao je da nije prvi put da dolazi do ovakvih tenzija između nevladinih organizacija i Skupštine i podsetio na situaciju oko usvajanja Zakona protiv diskriminacije, izbor RRA i ombudsmana.

"Uprkos tim opstrukcijama te institucije su počele da funkcionišu nezavisno od političkog uticaja", naveo je on i dodao da se vlast boji da neko kontroliše njen rad.

On je rekao da ukoliko postoji strah ko će biti poverenik za ravnopravnost to znači da postoji nespremnost da se suštinski pristupi celom korpusu ljudskih i manjinskih prava.

Profesor prava Vojin Dimitrijević rekao je da "nije normalno da prilikom ovakvih stvari dođu do izražaja predrasude i averzija" prema civilnom sektoru.

Prema njegovim rečima, očigledno je da ni u nezavisnim telima ne može da bude osoba koja ne pripada ni jednoj partiji i da je država u stalnoj predizbornoj kampanji.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko je ocenila da je u celoj situaciji dobro što se civilno društvo organizovalo.

"Država, u ovom slučaju Demokratska stranka se postavlja kao svemoćni akter koji marginalizuje civilni sektor", rekla je ona i dodala da je država pokazala da ne želi civilni sektor za partnera.

Biserko je rekla da je pitanje "diskriminacije najbolnije u Srbiji" i da na tom polju Srbija nije odmakla napred još od vremena Slobodana Miloševića.

Postupak kandidovanja za poverenika za zaštitu ravnopravnosti biće ponovljen jer nijedan od predloženih kandidata nije dobio neophodnu podršku Odbora za ustavna pitanja Skupštine Srbije.

Kandidat za poverenika za zaštitu ravnopravnosti koga je predložila koalicija Za evropsku Srbiju Milutin Đuričić odustao je ranije od kandidature, a njegovu kandidaturu prethodno je osporilo više od 200 nevladinih organizacija koje su podržale Miletića.

Za kandidata Liberalno-demokratske partije Gorana Miletića glasao je samo predsednik te stranke Čedomir Jovanović, a devet članova odbora je bilo uzdržano.

Članovi Odbora su zaključili da Miletić ne može da dokaže da se deset godina bavio poslovima na zaštiti ravnopravnosti.

Kandidatkinja koja se sama prijavila na konkurs Gordana Ćušić nije dobila nijedan glas.

Prema Zakonu o zabrani diskriminacije poverenik se bira većinom glasova svih poslanika i treba da bude izabran do 1. marta.

Odbor za ustavna pitanja predlaže skupštini kandidata posle razmatranja svih prispelih predloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: