EU osudila libijski poziv na džihad

Zvaničnici Ujedinjenih nacija u Ženevi, Evropske unije, Francuske i Italije osudili su danas Gadafijev poziv na džihad protiv Švajcarske.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2010.

13:48

Default images

"Verujem da su takve izjave jednog lidera zemlje neprihvatljive u okviru medjunarodnih odnosa", izjavio je generalni direktor UN u Ženevi Sergej Ordžonikidze. Kako je prenela švajcarska državna televizija TSR, Gadafijev poziv na džihad protiv Švajcarske je neprihvatljiv za Francusku.

"Spor izmedju Švajcarske i Libije mora biti rešavan u pregovorima", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Francuske Bernar Valero.

Evropska unija smatra da poziv na džihad dolazi u "nezgodnom trenutku, jer su u toku napori za rešavanje spora izmedju Tripolija i Berna", izjavio je portparol šefa diplomatije EU.

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini pozvao je na mir, precizirajući da "nije u interesu Evrope i Italije da stvore uslove koji bi pogoršali situaciju."

Italijanski ministar zatražio je od Libije da poštuje sva medjunarodna zalaganja, naročito u tretmanu zatvorenika, jer se u zatvoru u Libiji nalazi Švajcarac Maks Goldi koji je talac već godinu i po dana.

Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je juče muslimane na sveti rat protiv Švajcarske, zbog zabrane izgradnje novih minareta.

Odnosi Švajcarske i Libije narušeni su povodom hapšenja sina Moamera Gadafija u julu 2008. godine u Ženevi, zbog zlostavljanja zaposlenih.

Libija je držala dvojicu Švajcaraca kao taoce više od godinu i po dana, da bi potom jednog odlobodila, a drugog zadržala u zatvoru na odsluženju četiri meseca kazne.

Švajcarska je zabranila brojnim libijskim zvaničnicima da dobiju šengenske vize za ulazak u tu zemlju, a na "crnoj" listi se , uključujući Gadafijev klan, nalazi oko 150 Libijaca.

Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske nije želelo da komentariše Gadafijevu izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: