Đilas: Promene kursa loša poruka

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da, zbog neizvesnog kretanja kursa, nije realno očekivati da strani investitori dolaze u Srbiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

22:42

Default images

Govoreći na prvom Velikom forumu menadžera , Đilas je rekao da nije realno da bi strani investitori došli u zemlju u kojoj je kurs evra nepredvidiv i u kojoj država nema dovoljno snage da spreči blokade međunarodnih saobraćajnica. Gradonačelnik je kritikovao i način na koji se mnoge državne firme vode.

Veliki Forum menadžera koji je pokrenuo predsednik Srpske asocijacije menadžera, Slobodan Vučićević, prilika je da se u dvosmernom dijalogu sa izvršnim vlastima radi na unapređenju poslovnog ambijenta i da se pronađu bolja, modernija, efikasnija rešenja.

Okupljnim članovima SAM-a, gradonačlenik Beograda Dragan Đilas rekao je da razume koliko je njihov posao u Srbiji težak, objasnivši to na mnogobrojim primerima lošim planiranjem poslova na nivou države i društvenih preduzeća.

On smatra da država u nekim stvarima, kao što je blokiranje puteva i pruga, popušta i obećava da se to u Beogradu neće dešavati.

"Nije realno da će strani investitori dolaziti u zemlju u kojoj se ne zna koliki će biti kurs za mesec dana i u kojoj se svaki čas protestuje. Država očigledno nema snage da spreči blokade pruga i drugih saobraćajnica", kazao je on.

Đilas je kritikovao i rad "Srbijagasa", istakavši da tri meseca grad čeka odgovor od te kompanije na pitanje kako se formira cena gasa.

On je takođe rekao da "Srbijagas" ne bi trebalo da kupuje firme i osniva osigruranja na račun građana koji plaćaju grejanje.

"Nemam ništa protiv da 'Srbijagas' uzme ložu za Ligu šampiona, 50 hiljda evra i nije mnogo para. Ali, to bi bilo moguće da je kapital preduzeća 100 odsto u rukama Rusa. Dok je 51 odsto u vlasništvu Srbije, onda to ne može da se plati“, kaže Đilas.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Slobodan Vučićević je rekao da je veliki Forum menadžera pokrenut je kako bi se u saradnji izvršen vlasti i biznismena napravila bolja poslovna klima za razvoj i ulaganja domačćih i stranih kompanija.

"Imali smo dvosmernu komunikaciju - partnerski odnos sa svim relevantnim činiocima i nosioacima ekonomske politike. Mi želimo da komuniciramo kontinuirano, kreativno i konstruktivno i to je glavni razlog zašto mi postojimo i zašto smo se sreli večeras”, poručio je on.

Krajnji cilj ovakvog dijaloga je razvoj koji ne može da se desi bez konkurentnosti.

Menadžeri su nakon gradonačlenikovog izlaganja imali niz pitana za njega - od problema pasa lutalica do nedostatka prostora za izgradnju stanova.

Forum će se održavati osam puta godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: