“Putevi“ očekuju kredit EIB-a

Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak očekuje da Evropska investiciona banka (EIB) sledeće nedelje odobri Srbiji kredit od 93 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.02.2010.

19:38

Default images

Drobljank je naveo da će uz već odobreni kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 80 miliona evra, ukupna sredstva za obnovu "Gazele" i pristupnih puteva mostu i obilaznicu oko Beograda iznosio ooko 173 miliona evra.

Od zajma EIB-a od 93 miliona evra, 33 miliona evra biće namenjeno za rekonstrukciju mosta "Gazela", a 60 miliona evra za obilaznicu oko Beograda od Batajnice do Dobanovaca.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), prema Drobnjakovim rečima, odobrila je 23. februara 80 miliona evra, od kojih je 25 miliona evra namenjeno za rekonstrukciju autoputa od Bubanj Potoka do Surčina i 55 miliona evra za obilaznicu oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca.

"Mi očekujemo iduće nedelje da bude bord direktora EIB na kome treba da nam odobre kredit za 'Gazelu' i petlju Batajnica... Još 93 miliona (evra) treba da odobri EIB", kazao Drobnjak, dodajući da EBRD i EIB ukupno treba da odobre 173 miliona evra.

Direktor "Puteva Srbije" kazao da bi radovi na deonici Bubanj Potok - Surčin trebalo da počnu "odmah", jer je već danas poslato pismo izabranom izvođaču, austrijskoj kompaniji "Porr", a radovi na rekonstrukciji mosta Gazela trebalo bi da počnu 8. ili 9. marta, koji će trajati 22 meseca.

"Por“ će izvoditi radove na rekonstrukciji autoputa i dela obilaznice sa podizvođačem “Ratko Mitrović“, a na “Gazeli“ "Štrabag“ sa "Mostogradnjom“ kao podizvođačem.

Bord direktora EBRD juče je saopštio da je doneo odluku da odobri povlačenje sredstava za rekonstrukciju puta koji prolazi kroz Beograd, na Koridoru 10, kao i izgradnju obilaznice oko Beograda.

"Bord Direktora EBRD-a je na sastanku doneo odluku da odobri isplatu kreditnih sredstava za finansiranje pristupnih puteva mostu 'Gazela' što predstavlja jednu od komponenti projekta 'Beogradski autoput i obilaznica' koji se finansira iz sredstava kredita EBRD-a", kaže se u saopštenju.

Pre donosenja ove odluke EBRD je, kako je navedeno, izvršio detaljnu procenu sprovedenog raseljavanja uz zaključak - "da iako je puno urađeno, neka od neresenih pitanja i dalje postoje".

"Bord direktora EBRD-a je stoga saglasan da u ovom posebnom slučaju, odobri isplatu kreditnih sredstva, ali pod predpostavkom da će EBRD nastaviti da sarađuje sa predstavnicima Srbije i grada Beograda sa kojima će i dalje pratiti napredak celokupnog procesa raseljavanja (Roma) sa glavnim ciljem obezbeđenja poštovanja prava svih ljudi", navedeno je u saopštenju EBRD-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: