Poslanici o Rezoluciji o Srebrenici

Skoro dva meseca je prošlo od kada je iz Demokratske stranke potekla inicijativa za donošenje rezolucije o Srebrenici, a ni pedalj dalje od toga se nije maklo.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

14:55

Default images

Iz vlasti niko još ne može da kaže kada će rezolucija biti završena, ni kada će se o njoj izjasniti Skupština. Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija izjavila je da DS neće odustati od usvajanja deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije.

Pitanje - šta je sa rezolucijom o Srebrenici, u Skupštini povremeno postave još samo novinari.

Ni šefica grupe Za evrpsku Srbiju Nada Kolundžija, ni šef opozicionih naprednjaka Tomislav Nikolić ne mogu da kažu ko se o rezoluciji i sa kim dogovara.

Kolundžija: Za sada još uvek ne možemo da vam kažemo da je zakazan sastanak šefova poslaničkih grupa kod predsednice Skupštine na kojoj će se dogovoriti metodologija usaglašavanja teksta i rokovi za njeno stavljanje na dnevni red.

Nikolić: Ja mislim da nju piše predsednik Srbije.

B92: Najavljene su konsultacije partija u parlamentu?

Nikolić: Što se nas tiče mi ih nemamo, a da li se drugi konsultuju i dogovaraju ne znam. Mislim da niko iz opozicije, osim možda LDP-a nije uključen u pisanje teksta deklaracije.

B92: Da li je za vas to prihvatljivo?

Nikolić: Nije.

A ko odugovlači sa donošenjem rezolucije, pitali smo šefa poslanika SPS Branka Ružića.

"Ovo pitanje je osetljivo, višedimenzijalno i zahteva vreme da se na adekvatan način demonstrira politička osuda zločina. Ovde nije stvar u tome da nešto uradimo brzo ili brzopleto, već da ovaj tajming donese zajednički dogovor svih relevantnih političkih stranaka koje su spremne da osude sve zločine, pa i zločin u Srebrenici, a siguran sam da to čine i da će učiniti svi politički odgovorni ljudi", istakao je on.

Neprihvatljivo je svako odlaganje, kaže poslanik SDP-a Meho Omerović.

"Ukoliko se ideja predsednika Republike Borisa Tadića o usvajanju Rezolucije o Srebrenici ne bi realizovala veoma brzo, ja mislim da bi to nanelo ogromnu i neprocenjivu štetu državi Srbiji. Mislim da hitno mora da se prestane sa licitiranjem svih žrtava, jer to nanosi štetu i žrtvama i njihovim porodicama“, rekao je on.

Donošenje Deklaracije o Srebrenici pretvoreno je u buvlju pijacu, kaže šef poslanika LDP Čedomir Jovanović.

"U Srebrenici se desio genocid. Sve dok to ne kažemo glasno, mi ćemo svojim ćutanjem negirati razliku između nas i onih koji su za taj genocid odgovorni. To nije odgovornost samo Ratka Mladića, Radovana Karadžića, ili 'Škorpiona', već i svih onih koji su svoju politiku ostvarivali zločinima. To je odgovornost i onih koji su to blagoslovili. Dakle, svih snaga koje danas u Srbiji nesmetano deluju i imaju prevelik uticaj na naš svakodnevni život“, kaže Jovanović.

Dok dva meseca vlast nije uspela da ode dalje od najave da će Skupština doneti rezoluciju i osuditi počinjene zločine, neke stvari rade se mnogo brže.

Tako je u Zakonu o Narodnoj Skupštini o kojem bi u petak trebalo da se glasa, bez problema danas amandmanom promenjen poslednji član o terminu kada stupa na snagu, i time omogućeno da poslanike, umesto na jesen, već u utorak, kad dođu na sednicu pred Domom dočekuje garda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: