Do tri sekunde nasilja na TV-u

Scene navijačkog nasilja moći će da se prikazuju na televiziji maksimalno tri sekunde, najavljuje ministarka sporta Snežana Samardžić-Marković.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.02.2010.

14:52

Default images

Savet za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu takvu meru će predložiti Republičkoj radio-difuznoj agenciji (RRA). Takođe, Savet će preporučiti da se u štampanim medijima ne objavljuju fotografije navijačkog nasilja, već samo njegove posledice, kao i da se na naslovnim stranama ne objavljuju fotografije mrtvih ili poveđenih navijača.

Prenoseći novinarima zaključke sednice Saveta, kojoj je predsedavao premijer Mirko Cvetković, ministarka Samardžić-Marković je ocenila da su zaključci i mere u skladu sa preporukama Međunarodne federacije sportskih novinara FIFA i UEFA, sa zakonom o informisanju i kodeksom novinara Srbije.

"Želimo da ove mere afirmišemo i u regulativu RRA", rekla je ministarka omladine i sporta i najavila da će hitno biti održano stručno savetovanje sa vlasnicima, glavnim i odgovornim urednicima medija, o daljim načinima borbe protiv nasilja u sportu i nedoličnog ponašanja.

Jedan od današnjih zaključaka Saveta je i da se, pored nasilja, fokus pomeri na nedolično ponašanje u sportu, jer je, kako je istakla Samadrdžić-Markovićeva, upravo takvo ponašanje uvod u nasilje u sportu.

Ona je ukazala da je od oktobra do decembra prošle godine broj incidenata i težih slučajeva narušavanja javnog reda i mira opao za 28 odsto, u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom prošle godine bilo je više od 43.500 sportskih događaja, što je 77 odsto od ukupnog broja javnih skupova, rekla je ona i dodala da je u prvih deset meseci 2008. bilo 96 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a u 2009. godini 110 takvih slučajeva.

Konferenciji je prisustvovao i predstavnik RRA Goran Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: