Vlada odbacuje plan za sever Kosova

Vlada i Ministarstvo za KiM odbacili dokument "Strategija za sever Kosova" i ne smatraju ga validnim, kaže državni sekretar Oliver Ivanović.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 25.02.2010.

14:24

Default images

"Jedna jedina veza između EU i tog dokumenta jeste što se u Fejtovoj ličnosti kriju zapravo dve funkcije - Fejt je i izaslanik visokog komesara za spoljnu politiku i bezbednost EU, a s druge strane on je i šef civilne kancelarije u Prištini koja treba da sprovede odbačeni plan Martija Ahtisarija", naglasio je Ivanović.

U intervjuu za Međunarodni radio Srbija, Ivanović je rekao da šef Civilne kancelarije u Prištini Piter Fejt o tom dokumentu nije obaveštavao ni Evropsku uniju (EU), niti bilo koju drugu instancu.

Podsetivši da tu kancelariju čine predstavnici 24 zemlje od kojih su 22 članice EU, uz Švajcarsku i SAD, priznale jednostranu nezavisnost Kosova, Ivanović je ukazao da oni za Srbiju nisu sagovornici.

Prema rečima Ivanovića, procena je da je Fejt napravio pomenuti plan na osnovu dogovora sa kosovskim Albancima u nameri da im omogući infiltriranje na sever Kosova i preuzimanje pune kontrole.

"To bi bilo pogubno za preostale Srbe na severu. Ne mogu reći da je mnogo lakše onima koji žive južno od reke Ibar, ali na severu od 1999. godine postoje jake srpske institucije koje nisu prestajale da rade", napomenuo je Ivanović.

"U svakom slučaju, Vlada Srbije će nastaviti da podržava svoje institucije bez obzira da li se one nalaze na severu ili na jugu, a Piter Fejt mora da shvati da ovakve avanture, kako nazivamo njegov plan, mogu samo da donesu napetost na severu, a onda i neku nepromišljenu reakciju", upozorio je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: