Španija: Kuba da pusti zatvorenike

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero pozvao je zvaničnike Kube da oslobode sve političke zatvorenike i poštuju ljudska prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

14:02

Default images

"Možemo zamisliti patnje kubanskih politickih zatvorenika i treba da zahtevamo od kubanskog režima da ih oslobodi i poštuje ljudska prava", izjavio je Sapatero u obraćanju poslanicama španskog parlamenta, prenela je agencija Rojters.

Povodom smrti kubanskog političkog zatvorenika Orlanda Sapata Tamaja (42) koji je pre dva dana umro u bolnici, posle 85 dana štrajka glađu, španska socijalistička vlada iznela je salvu kritika na račun zvanične Kube.

Britanska agencija navodi da su španski mediji kritikovali svog premijera jer je propustio da se juče, u obraćanju pred Savetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi, osvrne na smrt kubanskog političkog zatvorenika.

Grupa"Amnesti internešenel" (AI) je navela da je Sapata 2003. osuđen na tri godina zatvora, zbog narušavanja javnog reda, nepoštovanja i otpora vlastima. Kazna je kasnije produžena na 25 godina robije, zbog njegovih političkih aktivnosti u zatvoru.

Ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava stavila je Sapatu na listu 58 "zatvorenika savesti" na Kubi iako, kako agencije navode, nije bio jedan od vodećih disidenata na Kubi, ali se posle smrti taj slučaj pročuo van granica te ostrvske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: