850 miliona evra iz fondova EU

Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins izjavio je da Srbija ima pristup projektima EU u vrednosti od 850 miliona evra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.02.2010.

19:47

Default images

Martins je na konferenciji "Korak bliže evropskoj integraciji", kazao da se 430 miliona evra odnosi na tekuću podršku i projekte a da se preostalih 420 miliona uglavnom u postupku tendera i da će moći da se koriste u naredne dve godine.

On je kazao i da EU godišnje za Srbiju izdavaja 200 miliona evra, što je svrstava među zemlje koje imaju najveću pojedinačnu podršku EU.

Martins je kazao i da to pokazuje zemlju EU da Srbija što spremnija uđe u EU, tim pre što se veliki deo novca odnosi na grantove (donacije) a ne na zajmove.

Prema njegovim rečima, potreban je dodatan rad kako bi Srbija bila sposobna da koristi fondove EU i dodao da se nada da će vlada već 2011. godine, ako bude ispunila sve uslove, sama moći da raspolaže novcem.

On je kazao da sada sve ugovore pre nego što se potpišu proveravaju revizori EU.

Martins je kazao i da je proces evropskih integracija sada u političkom zamajcu i da treba nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, raditi na efikasnijoj administraciji, ispunjavati ekonomske kriterijume kako bi i Srbija izašla spremna na tržište EU kada granice budu otvorene i da treba modernizovati infrastrukturu.

Prema njegovim rečima potrebno je doneti brojne podzakonske akte, unaprediti određena zakonska rešenja i doneti nove strategije.

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković je kazao da je 2010. godina godina oporavka i dodao da se nada da će NBS u narednih nekoliko sedmica dobiti potvrdu Evropke komisije o nastavku korišćenje predpristupnih fondova.

On je podsetio da NBS već koristi te fondove.

Viceguvrner je kazao da će nastojati da održe makroekonomsku stabilnost i smanje rizike za finansijsko poslovanje i podsetio da je prošle godine uprkos ekonomske krize sačuvana stabilnost bankarskog sektora.

Italijanski ambasador Armando Varikio je kazao da su italijaska preduzeća zainteresovana za ulaganja u Srbiju i da prostora za sardanju ima u poljoprivredi i energetici.

Na konferenciji "Korak bliže evropskoj integraciji", koju organizuje italijanska Kooperacija za razvoj u Srbiji, učestvuje i direktorka Kancelarije za priključenje EU Milica DElević, a sutra će govoriti potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić i bivši ministar inostranih poslova Italije Đani de Mikelis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: