Protest metalaca u Kragujevcu

Zaposleni u preduzećima "Metal sistemi" i "Metal sistemi tehnika" protestovali su ispred kancelarije Agencije za privatizaciju u Kragujevcu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.02.2010.

17:33

Default images

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata "Metal sistema" Miloša Tanaskovića, radnici od Agencije za privatizaciju traže "da se oglasi nadležnom, izvrši kontrolu kupoprodajnog ugovora i poništi privatizaciju".

Naglašavajući da radnici štrajkuju jer nisu primili plate za osam meseci, Tanasković je naveo da su zaposleni poslednju platu dobili za maj prošle godine i to 40 odsto, kao i da im je to isplaćeno u septembru.

Preduzeća "Metal sistemi" i Metal sistemi tehnika" su nekadašnji delovi fabrike industrije krupnih lanaca "Filip Kljajić" koje je isti vlasnik kupio avgusta 2008. godine za 1,7 miliona evra i čijih je 150 radnika 3. februara ove godine, zbog neisplaćivanja plata, podnelo zahteve za socijalnu pomoć Centru za socijalni rad.

Direktor i vlasnik Dragoljub Radulović je jula prošle godine saopštio da je obnovljena proizvodnja industrijskih lanaca i da će na inostrano tržište biti isporučeno robe u vrednosti od 17 miliona evra.

Radulović je tada najavio i da će više od 15 miliona evra biti uloženo u izgradnju potpuno novih fabričkih objekata, opremu, ali i izgradnju nove upravne zgrade.

Tanasković navodi da se "upravo ta investicija pokazala lošom, jer fabrički pogoni se grade kao i upravna zgrada, a radnici ne dobijaju plate".

On je je naveo i da je Radulović radnicima od jula 2008. godine, kada je postao vlasnik, do marta prošle, redovno isplaćivao zarade onima koji su bili radno angažovani, dok je više od stotinu radnika bilo na plaćenom odsustvu.

"Očigledno je novi vlasnik napravio lošu finansijsku konstrukciju za revitalizacije fabrike, a situaciju je dodatno otežala činjenica da mu nisu odobrena sredstva iz Fond za razvoj", rekao je Tanasković.

On je dodao i da će radnici i sutra protestovati ispred Agencije za privatizaciju u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: