Januarska plata 19 odsto manja

Prosečna neto zarada u Srbiji u januaru bila je 29.929 dinara, što je manje za 19,1 odsto, a nominalo za 18,6 posto nego u prethodnom mesecu, objavio je RZS.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.02.2010.

13:04

Default images

Kako se navodi u saopštenju, prosečna zarada u Srbiji sa porezom i doprinosima isplaćena u januaru bila je 41.651 dinara (416 evra), što je realno manje za 19 odsto, a nominalno za 18,5 odsto nego u decembru 2009. godine. Zarade su u evre preračunate prema današnjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije.

Prosečna plata u Srbiji u januaru je u odnosu na decembar realno manja za čak 19,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Tolika razlika, međutim, uobičajena je kada se porede ta dva meseca, objašnjavaju ekonomisti.

Posle dužeg vremena, prosečna plata u Srbiji pala je ispod 30 000 dinara. U odnosu na decembar prošle godine, kada je prosek Srbije bio skoro 37 000, to je za 20 posto manje.

Ovakva razlika, međutim, kako ekonomisti objašnjavaju, nije pokazatelj realnog stanja, jer se tokom decembra isplaćuju bonusi i akontacije za januar.

"Ako ste u decembru imali isplate i akontacije za januar, znači da su vam plate za januar prikazane u decembru i logično da je onda u januaru plata čak i niža, nego što je recimo bila u novembru ili oktobru, i tek mart će oslikati pravo stanje stvari. Generalno bez obzira da li je to plata u decembru ili plata u januaru, imamo nizak životni standard, jer sa jednom prosečnom neto zaradom ne možete da pokrijete ni statističku prosečnu potrošačku korpu, koja je daleko od realnog života“, kaže Saša Đogović iz Centra za istraživanje tržišta.

Realnija slika dobija se kada se uporede plate u januaru prošle i ove godine. Iako su zarade u odnosu na početak 2009. danas veće za 3,6 odsto, standard građana je opao.

"U istom peridou došlo je do realnog pada zarada, odnosno usled povećanih troškova života, znači troškovi života su rasli više nego što su rasle nominalne zarade, došlo je do pada realnih zarada za 1,1 odsto, što u stvari znači pad životnog standarda“, objašnjava Jelena Milaković iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ovako su izgledali podaci u poslednja tri meseca.

U novembru 2009. godine prosečna plata u Srbiji bila je 328 evra. U decembru je ona bila nešto veća, 375 evra, dok je u januaru pala na 300 evra.

Ekonomisti ocenjuju da je realno očekivati dalji pad standarda građana Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: