Institut dobio magnetnu rezonancu

Institut za majku i dete na Novom Beogradu, u kome se godišnje pregleda i leči 200 000 dece, dobio je aparat za nuklearnu magnetnu rezonancu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.02.2010.

17:41

Default images

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je puštajući u rad aparat za magnetnu rezonancu da je to prvi dijagnostički aparat takve vrste u Institutu "Dr Vukan Čupić". Miliosavljević je podsetio da taj Institut ove godne obeležava šest decenija posotjanja.

Sredstva za nabavku aparata za magnetnu rezonancu, koji obuhvata i aprat za anesteziju i uspavljivanje dece i pomoćne uređaje, u vrednosti od oko 145 miliona dinara, obezbeđena su iz budžeta Srbije za 2009. godinu, kazao je ministar.

Prednost aparata za magnetnu rezonancu i dijagnostičke metode koja se na taj način primenjuje je u prikazivanju različitih, neuočljivih struktura tkiva kao i u dobijanju preseka u razlicitim projekcionim ravnima bez promene položaja pacijenta čime se ubrzava i proces rada i sama dijagnostika podiže na mnogo viši nivo.

Prema ministrovim rečima, u Srbiji je 2004. godine tako pregledano 7 000 pacijenata, 2006. godine 16 000 a dve godine kasnije 39 000.

Milosavljević je naveo da je u Srbiji u sistemu zdravstvene zastite od 2004. godine sveobuhvatnim merama u oblasti organizacije zdravstvene službe, unapređenja kvaliteta i uvodenjem lista čekanja, začajno povećana dostupnost dijagnostičkim pregledima kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance.

Ministar je zadovoljan što se srpski zdravstveni i obrazovni sistemi nalaze na 46. mestu na listi Svetske banke, i dodao da bi rezultati koji se ostvaruju u tim oblastima trebalo da budu primer za celo srpsko društvo koje je rangirano ispod 80. mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: