Uprava demantuje mučenje anarhista

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da ni nad jednim uhapšenim anarhistom, tokom pritvora, nije bilo primene fizičke ili psihičke sile.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.02.2010.

17:43

Default images

Povodom teksta "Zatvorski dnevnik srpskog anarhiste" Ratibora Trivunca koji je danas objavio nedeljnik NIN, Uprava je saopštila da se u tekstu navode "potpune neistine". U saopštenju se navodi da je potpuna neistina da je od Ratibora Trivunca iznuđivan iskaz maltretiranjem i stezanjem kaiša oko vrata, kako bi priznao izvršenje nekog krivičnog dela.

"Potpuna je neistina da je bilo kakva vrsta fizičke ili psihičke sile primenjivana nad bilo kojim članom ove anarhističke grupe. Uprava je već izdala saopštenje 19. februara povodom takvih navoda Ratibora Trivunca u listu ’24 sata’ u kome je istakla da niko od pritvorenika iz pomenute grupe, za sve vreme boravka u Okružnom zatvoru u Beogradu, nije uputio nikakvu pritužbu ili žalbu na tretman", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je navod o sledovanju "četvrtine buđavog hleba" neistinit i da svaki zatvorenik dobije celu veknu svežeg hleba svakoga jutra.

"Posete, dužina posete, dozvoljene literature i ostalih prava pritvorenika su, prema ZKP-u u isključivoj nadležnosti istražnog sudije koji je i doneo rešenje o određivanju pritvora", navela je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Uprava je navela da se bori protiv nezakonitog postupanja svih svojih službenika i da to potvrđuje i primer Okružnog zatvora u Leskovcu, kada je uhapšeno jedanaest stražara, jedan vaspitač i bivši upravnik.

Njima je određen pritvor zbog prekoračenja u upotrebi fizičke sile, korupcije i prekoračenja ovlašćenja u radu, navodi se u saopštenju.

U 2009. godini su pokrenuta 242 disciplinska postupka, 67 suspenzija, izrečeno je 11 mera prestanka radnog odnosa i podnete 24 krivične prijave protiv službenika u okviru sistema Uprave, navodi se u saopštenju i dodaje da to dokazuje rešenost i odlučnost da se kvalitet rada u svim institucijama podigne na najviši mogući nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: