Ministri pravde za bolju saradnju

Celokupna pravosudna saradnja Srbije i Crne Gore biće znatno unapređena u narednom periodu, najavili su ministri pravde dve zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

09:01

Default images

Problemi u pružanju međunarodne pravne pomoći u slučaju “Balkanski ratnik” biće prevaziđeni efikasnijom komunikacijom državnotužilačkih organizacija, zaključeno je na sastanku ministara pravde Srbije i Crne Gore, Snežane Malović i Miraša Radovića, i vrhovnih i specijalnih tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala dve zemlje.

Na sastanku održanom u Beogradu, dogovoreno je i dа se predstаvnici tužilаštаvа Srbije i Crne Gore sаstаnu tokom sledeće nedelje, kаko bi rаzmotrili konkretne buduće korаke koji vode prevаzilаženju nesporаzumа nаstаlih u proceduri pružаnjа međunаrodne prаvne pomoći.

Sаgovornici su se složili dа međunаrodna prаvna pomoći između prаvosudnih orgаnа dve držаve ne sme da bude predmet politizаcije, i dа će ubuduće komunikаcijа po tom osnovu biti ostvаrivаnа isključivo nа stručnom nivou.

Povod za sastanak bio je to što je Crna Gora nedavno oslobodila iz pritvora dvojicu svojih državljana, za koje Srbija tvrdi da su članovi organizovane kriminalne grupe na čijem čelu je Darko Šarić.

Državna tužiteljka Crne Gore tada je izjavila da im je za zadržavanje u pritvoru potrebna dokumentacija iz Srbije, koju je Beograd odbio da pošalje, uz napomenu da će to učiniti tek po okončanju istrage.

To je pokrenulo lavinu optužbi s obe strane, koja je kuliminirala izjavom Snežane Malović da u Crnoj Gori postoji veza između politike i kriminala.

Uoči dolaska u Beograd crnogorski ministar pravde Miraš Radović ponovio je optužbe da su političke strukture u Srbiji ispolitizovale “slučaj Šarić” s ciljem da diskredituju pravni sistem u Crnoj Gori i državne organe.

Radović je rekao da će taj stav preneti srpskoj koleginici, kao i da će ponoviti zahtev za dostavljanjem dokumentacije o tom slučaju državnom tužilaštvu.

Inače, Darko Šariće je optužen u Srbiji za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: