Sokoj: Dug RTS-a 300 miliona dinara

RTS duguje 300 miliona dinara za autorska prava, tvrde u Sokoju. U Javnom servisu kažu da je Sokoj jednostrano raskinuo ugovor i traže novu formulu naplate.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

20:36

Default images

U Sokoju, organizaciji muzičkih autora i kompozitora Srbije, procenjuju da im Javni Servis Srbije duguje oko 300 miliona dinara za prethodne tri godine koliko nije platio nadoknadu za korišćenje autorskih prava tj emitovanje različitih muzičkih dela.

Genralni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da je Sokoj jednostrano raskinuo ugovor 2006. i odredio šest puta veću cenu od one koju je do tada RTS plaćao.

Povodom 60 godina od osnivanja SOKOJ-a, ova organizacije pripremila je medijsku kampanju - video spotove kako bi podigla svest o značaju zaštite autorskih prava autora i kompozitora.

Ovi spotovi se neće emitovati na Javnom servisu jer, kako kaže predsednik Upravnog odbora Sokoja Srđan Hofman, RTS ne plaća svoje obaveze.

“Da u jednoj zemlji postoji javni servis koji ne ispunjava svoje obaveze je nepojmljiv, neshvatljiv i nemamo nikakav sličan primer u celom svetu, ali činjenica je da još uvek javni servis nema sklopljen ugovor sa ovom organizacijom, a to znači da, po zakonima koji važe u ovoj zemlji, ne bi imao pravo da emituje program”, kaže Hofman.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da su problemi počeli 2006. godine kada je Sokoj raskinuo prethodi ugovor i sam odredio cenu koju bi RTS trebalo da plati.

“Mi smo plaćali do 2006. milion dinara mesečno. 2006. oni prekidaju ugovor, sami određuju cenu koju navodno mi moramo da platimo, povećavaju tu cenu za šest puta i sada je to šest miliona mesečno”, kaže Tijanić. “Predložili smo rešenje i smatramo da je to rešenje jedino normalno – svaka pesma se beleži u takozvanu košuljicu, tu košuljicu može da prelistava RRA, da kontroliše jer ima sistem za monitoring”, predlaže on.

“Znači, broj godišnje emitovanih pesama puta tarifa koju bi trebalo da dogovorimo Sokoj i RTS, minus procenat, jer ne može se tretirati klasična muzika, džez i izvorna narodna muzika koju mi meitujemo sa muzikom koju emituje Pink i zarađuje na folku. I mi ćemo to da platimo”, objašnjava direktor RTS-a.

U Sokoju kažu da postoji jasna formula po kojoj se formira cena koju neka televizija plaća za korišćenje autorskih prava.

Srđan Hofman objašnjava da je reč o određenom procentu ukupnih primanja svake televizije.

“Ne izmišljamo mi pravila igre tako što ćemo sad sesti i mi koji smo u sobi, ili ovde članovi Upravnog odbora ili skupštine Sokoja koja ima 260 članova – to su autori koji ostvaraju najveće prihode u ovoj organizaciji – pa, kažemo: znate šta ‘ajmo za RTS da napravimo sad neki drugi sistem”, kaže on.

Spor Javnog servisa i Sokoja je trenutno u sudu. Na konferenciji za novinare predstavljeno je i pismo predsednik CISAC-a premijeru Mirku Cvetkoviću i predsedniku Borisu Tadiću koji je izrazio je zabrinutost zbog upornog i "potpuno neobjašnjivog” protivljenja nacionalnog Javnog servisa Srbije da poštuje svoje obaveze nastale po osnovu korišćenja autorskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: