Braun se izvinio deportovanoj deci

Britanski premijer Gordon Braun izvinio se zbog nekadašnje politike Londona da šalje siromašnu decu u bivše britanske kolonije, često bez znanja roditelja.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

18:35

Default images

Hiljade mališana, starih od tri do 14 godina, upućeno je, u okviru Programa migracije dece, okončanog pre 40 godina, iz sirotišta i sličnih institucija u Velikoj Britaniji u druge zemlje Komonvelta, uglavnom Australiju i Kanadu, podsetio je Rojters.

Tadašnje vlasti su često razdvajale braću i sestre, neku decu su lagale rekavši im da su siročići, dok roditelji nisu znali gde su im deca prebačena.

Mnoga deca su smeštana u dečije domove gde su trpela fizička i seksualna zlostavljanja ili gde su korišćena kao radna snaga na farmama.

Vlasti su, takođe, namerno menjale deci ime i datum rođenja kako porodice ne bi uspele da im uđu u trag.

"Svoj nekadašnjoj deci migrantima i njihovim porodicama, onima koji su danas s nama i onima rasutim širom sveta, svima se danas iskreno izvinjavam", izjavio je Braun u parlamentu, ocenivši da je to bila "sramna epizoda u istoriji" Britanije.

"Žao nam je što je trebalo da prođe toliko vremena do ovog značajnog dana i potpunog i bezuslovnog izvinjenja koje smo im dugovali", rekao je britanski premijer.

Prema procenama organizacije Podrška deci migrantima, oko 130.000 mališana poslato je iz Britanije u bivše kolonije u okviru politike prisilnog raseljavanja, koja je vođena od 1930. do 1970. godine i čiji je cilj, zvanično, bio da se deci omogući bolji život.

Reks Vejd je, kada je imao 11 godina, prebačen u Australiju, gde je smešten u dečiji dom u Tasmaniji.

Vejd je taj dom opisao kao vojni logor i dodao da su neki drugi domovi korišćeni kao izvor ropske radne snage.

"Nije bilo ljubavi niti ljubaznosti. Kazne su bile stravične, prebijali su nas zbog najglupljih stvari", rekao je on britanskoj televiziji BBC.

"Godinama sam krivio samog sebe, misleći da sam sigurno strašno zgrešio kada su me poslali u drugu zemlju. Ne zanimaju me tvrdnje da je to bilo za dobrobit dece. Nisam čak ni znao da mi je majka živa."

Direktor Podrške deci migrantima Margaret Hemfris kazala je da je britanskoj vladi trebalo toliko vremena za izvinjenje zbog toga što je godinama negirala takvu politiku.

"Mislim da je najokrutnije bilo to što je stotinama mališana od četiri, pet, šest, sedam godina rečeno da su im roditelji mrtvi i da ih njihova zemlja ne želi", rekla je ona.

Braunovo izvinjenje usledilo je pošto je australijski premijer Kevin Rad u novembru izrazio žaljenje zbog zlostavljanja i patnji dece u njegovoj zemlji.

Braun je najavio uspostavljanje fonda od šest miliona funti za ponovno okupljanje porodica.

"Mada ne možemo da ispravimo događaje iz prošlosti, možemo da preduzmemo korake kako bismo pomogli ljudima da otkriju svoj pravi identitet, da se ponovo sastanu s najbližima i da na taj način donekle nadomestimo nanetu štetu", ocenio je on.

"Ne možemo da izmenimo prošlost, ali verujem da, suočavajući se sa starim greškama, možemo da pokažemo da smo odlučni u nameri da učinimo sve kako bismo iscelili te rane."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: