Turska: Optuženo sedam oficira

Turski sud zvanično je optužio sedam visokih oficira za kovanje zavere za rušenje pro-islamske vlade.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

18:33

Default images

Među optuženima su četvorica admirala, jedan general i dvojica pukovnika od kojih su neki penzionisani. Sud u Istanbulu naložio je da se oni uhapse a oslobodio je još sešt oficira, mada nije jasno da li su oni potpuno oslobođeni optužbi ili pušteni na slobodu do suđenja.

Oni su bili u grupi oko 50-ak oficira koji su uhapšeni u ponedeljak zbog sumnje da su učesnici plana skovanog 2003. godine da se u zemlji izazove haos kako bi se opravdao vojni udar. Hapšenja su usledila na osnovu dokaza prisluškivanja i otkrivenih vojnih planova za navodni udar.

Oficiri su uhapšeni u vezi sa navodnim planom nazvanim "Malj" a optužnica, prema navodima turskih medija koje su u nju imali uvid, sadrži veliki broj detalja ovog navodnog plana.

Hapšenja su znatno povećala napetost između armije na koju se u Turskoj tradicionalno gleda kao na zaštitnika sekularnog Ustava i vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja ima islamske korene.

Kritičari smatraju da je ovu operaciju organizovala vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) da bi oslabila vojne institucije i laički ustav Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske.

Vlasti saslušavaju još jednu grupu visokih oficira, među kojima su bivši glavnokomandujući ratnog vazduhoplovstva i mornarice o zaveri koja je navodno smišljena pre sedam godina.

Vojska je juče izdala kratko saopštenje u kome se navodi da su vodeći generali i admirali razmatrali situaciju koju su ocenili kao "ozbiljnu".

Vojni analitičari smatraju da je ovaj sastanak bio način da generalštab izrazi moralnu podršku svojim kadrovima a da se to ne vidi kao mešanje u rad suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: