Ostavka biskupkinje zbog pijanstva

Predsednica Saveza Evangelističke crkve Nemačke, biskupkinja Margot Kesman podnela je ostavku, pošto je policija zaustavila dok je vozila pijana.

Izvor: Beta

Sreda, 24.02.2010.

18:30

Default images

Margot Kesman prestaje time da bude na čelu nemačkih protestanata, a ostavku je podnela i kao biskupkinja severnoelbske crkve sa sedištem u Hanoveru. Svoj potez je obrazložila procenom da dužnosti "ne može i dalje da obavlja sa nužnim autoritetom", kao i "poštovanjem prema samoj sebi i svom poštenju".

Sinoć je svih 14 članova Saveta Evangelističke crkve Nemačke na vanrednoj telefonskoj sednici izrazilo poverenje biskupkinji, uprkos incidentu koji se dogodio za vikend.

Policija je u Hanoveru zaustavila Margot Kesman jer nije stala na crvenom svetlu na semaforu, a kontrola koja je usledila pokazala je da je imala 1,54 promila alkohola u krvi.

U Nemačkoj je dopuštena granica od 0,5 promila alkohola. Oni vozači koje policija uhvati za volanom sa većom količinom alkohola u krvi dobijaju kazne za prekršaje.

Ali, vožnja sa preko 1,1 promila alkohola u krvi tretira se kao krivično delo.

Margot Kesman bila je prva žena na čelu saveta Evangelističke crkve Nemačke koja ima oko 25 miliona vernika.

Na meti kritike pojedinih krugova bila je već kada je, kao razvedena majka četvoro dece došla na tu funkciju, kao i posle božićne propovedi u kojoj je kritikovala nemački vojni angažman u Avganistanu.

Niz istaknutih nemačkih protestanata među političarima i javnim ličnostima izrazio je sinoć i danas podršku biskupkinji, uz navođenje da "ona nije svetica, već samo običan čovek, a ljudi greše" ili da "svetost crkve ne prelazi i na velikodostojnike koji joj služe".

Više žena aktivnih u nemačkoj politici je danas posebno izrazilo poštovanje prema biskupkinji Kesman zbog ostavke, i istovremeno i žaljenje što se njen uticajan glas više neće kao do sada čuti na isti način u raspravama o aktuelnim temama u zemlji.

Margot Kesman je najavila da će i dalje raditi kao sveštenica, a posebno se zahvalila na podršci saradnicima iz Saveta Evangelističke crkve i svojim kćerkama, koje su, sve četiri, prisustvovale konferenciji za štampu na kojoj je objavila ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: