Otvoren Sajam turizma

Na Beogradskom sajmu otvoren je 32. međunarodni sajam turizma, koji je postao najznačajniji sajam u regionu sa 850 izlagača i 41 zemljom učesnicom.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

16:17

Default images

Na otvaranju je ocenjeno da, iako turizam trpi posledice svetske ekonomske krize, Srbija je poslednjih godina napravila značajan pomak u razvoju turizma, a dobila je i projekat Ujedinjenih nacija za razvoj seoskog turizma vredan četiri miliona dolara.

Prošle godine ostvareno je 880 miliona međunarodnih dolazaka i odlazaka i milijarda dolara prihoda od međunarodnog turizma, međutim to je pad za četiri odsto u odnos na 2008. godinu.

Ipak Srbija ne beleži ovaj pad, već porast broja turista, ali i zaradu od turizma, istakao je ministar ekonomije. Dok u svetskoj turističkoj organizaciji kažu da Srbija ima potencijala.

"Zahvaljujući svojim potencijalima, Srbija je dobila implementaciju programa UN za održivi turizam koji ima za cilj milenijumski razvoj ciljeva. Projekat od četiri miliona dolara koji finansira vlada razvijaće se u narednih pet meseci i 30 agencija će raditi na njemu“, kaže direktor Svetske turističke organizacije Zoltan Šomođi.

"Imamo povećan broj inostranih turista u prošloj recesionoj godini, sigurno da Srbija ide napred. Otvorili smo naš aerodrom za niskotarifne kompanije, imaćemo ne samo letove za Beč, za Italiju koji već postoje, za Nemačku. Evo Španci otvaraju let za Barselonu za 89 evra povratna karta“, navodi ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Turističke agencije, koje su ove godine ponudile nikad veći popust od 35 odsto, kažu da će i ekonomska kriza, ali i ukidanje viza uticati na odabir destinacija.

"Reklo bi se da i jedno i drugo malo utiču, građani su jednako često odlazili na putovanja, ali su birali jeftinije aranžmane, to je ovako kada saberemo prošlu godinu, biće sigurno veoma važna cena“, rekla je PR turističke agencije“Kon Tiki“ Milica Žarković .

Pored Amerike, prvi nacionalni nastup ove godine na sajmu ima i Hrvatska, čiji ministar turizma ističe da se nada da narušeni politički odnosi neće uticati na smanjenje broja turista iz Srbije, koji će letovati na hrvatskom primorju, jer njihov broj inače iz godine u godinu raste.

"Mislim da nam je svima bitno da odnosi svi budu na jednoj ravni. Mi smo susedi, a što se tiče turizma prošle 2009. godine porastao je broj turista iz Srbije u Hrvatskoj i oni koji hoće dolaziti u Hrvatsku ovo ne percipiraju kao problem“, kaže ministar turizma Hrvatske Damir Bajs.

Sajam će prvi put ove godine trajati pet dana do 28. februara, a očekuje se rekordna poseta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: