Radnici PIK Zemun traže plate

Radnici PIK Zemun stupili u jednočasovni štrajk upozorenja, tražeći isplatu zaostalih plata i socijalnih davanja i povezivanje staža.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

16:09

Default images

Za svega osam godina, od jednog od najvećih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, PIK Zemun došao je na ivicu prosjačkog štapa. Neočišćene štale, poluraspadnuti objekti, zarđala mehanizacija, manjak radnika, samo su neki od problema sa kojima se suočava PIK Zemun. Od 2002 godine, kada je počela privatizacija tog kombinata, imovina, ali i ulaganja u proizvodnju bili su sve manji.

Pokušaj države da ga postavi na noge i spreči dalje rasparčavanje imovine, postavljanjem prinudne uprave još 2006 godine, doveo je do toga da radnici danas nemaju s čim da rade.

"Zimi kad dođeš sve zaleđeno i mi kad dođemo prvo odledimo vodu, pa daš koncentrat, pa čistiš, pa spremiš da muzeš, kad muzeš zaledila se muzilica, onda odleđuj muzilicu“, kaže radnica PIK Zemun Nazlanka Perić.

"Sistem za mužu dotrajao je potpuno, kad muzu krave pola mleka curi na pojilice i muzilice izlazi. Znači kad se god kome obratimo kaže biće sutra, biće prekosutra, snađite se, izdržite, već tri godine izdržavamo, znači dotrajali smo i mi, a ne ostala oprema“, ističe radnik PIK Zemun Rado Pejić.

Kakva je situacija u PIK Zemunu najbolje pokazuje ova scena. Tele koje je upalo u đubrište i tu se udavilo, radnici nisu imali čime da izvade.

Za nemaran odnos prema preduzeću, predstavnici sindikata krive državu, a posredno i direktora, jer, kako kažu, mesecima nije dolazio u preduzeće koje bi trebalo da iščupa iz problema.

"Ljudi su rezignirani što čovek treba da dođe ovde na zbor zaposlenih i kaže šta je prava situacija u preduzeću, verujemo da on čovek kao glava preduzeća ima prave informacije“, rekao je predsednik odbora radničkog sindikata Saša Jović.

B92: Od kada nije bio ovde?

"Pa sigurno ima jedno devet meseci“, kaže Jović.

V.d. direktora Radovan Anđelić tvrdi da je dobro upoznat sa situacijom u preduzeću, za koju kaže da je veoma teška, ali da retko dolazi jer nema ni kancelariju u koju bi mogao da uđe. Poboljšanje situacije on očekuje veoma brzo.

"U toku je usvajanje strategije privatizacije u Agenciji za privatizaciju, kojom će biti rešen status PIK-a i kojim će se putem dalje kretati PIK. Jako je bitno da pribavimo novac od "Puteva Srbije" na osnovu administrativnog prenosa 28,5 ha zemljišta za obilaznicu na koridoru 10 i sledeće nedelje imamo ročište na kome ćemo raspravljati o naplati i pribavljanju sredstava za rešavanje nagomilanih problema, unapređenje proizvodnje i isplate zaostalih plata", objašnjava on.

Radnici koji su stupili u jednosatni štrajk upozorenja kažu da od Vlade Srbije u roku od sedam dana očekuju odgovor kada će im biti uplaćeno 17 zaostalih plata i socijalna davanja i povezan staž od 2004. godine.

Ukoliko im do tada niko ne saopšti kada će njihovi zahtevi biti ispunjeni, ali i kakav je konkretan plan restruktuiranja preduzeća, radnici najavljuju generalni štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: