Dulić očekuje ulaganja u reciklažu

Učešće Srbije na Konferenciji o životnoj sredini, na Baliju, omogućiće privlačenje dodatnih investicija u industriju reciklaže, očekuje ministar Oliver Dulić.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

14:51

Default images

"U ovom trenutku se otvaraju mogućnosti investicija za reciklažu električnog i ambalažnog otpada", kazao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić u telefonskoj izjavi Tanjugu i dodao da su u tom pogledu za Srbiju važna i iskustva drugih zemalja.

Prema njegovim rečima, Srbija je prošle godine privukla značajne investicije u oblasti "zelene ekonomije", pre svega, industrije reciklaže u kojoj je, kako je naveo, u proteklih nekoliko meseci zaposleno oko 500 ljudi.

"Naše su procene da će ove godine, nakon investicija, pogotovo u elektronski i električni otpad, kao i u reciklažu ambalažnog otpada, u Srbiji biti zaposleno oko 10.000 ljudi i da će to biti jedna od najdinamičnijih industrijskih grana koje će se u Srbiji razvijati", kazao je ministar.

Dulić je objasnio da je tokom konferencije na Baliju, koja je počela juče i trajaće do petka, 26. februara, bilo reči o važnim temama iz oblasti ekologije i da je usvojeno više značajnih dokumenata koji se tiču upravljanja hemikalijama.

On je dodao da će u nastavku konferencije biti reči i o međunarodnom upravljanju životnom sredinom i pitanjima očuvanja biodiverziteta.

"Rasprava o upravljanju otpadom bila je veoma interesantna za nas zato što smo imali priliku da prikažemo uspešan primer kako se upravlja posebnim tokovima otpada", ocenio je ministar i dodao da je Srbija, zahvaljujući usvojenim i primenjenim zakonima, uspela da reši pitanja upravljanja različitim tokovima otpada.

"Automobilske gume se recikliraju u Srbiji. Takođe imamo reciklažne kapacitete za akumulatore koji se generišu na našoj teritoriji", naveo je Dulić.

On je kazao da se na završetku konferencije očekuje usvajanje ministarske rezolucije, koja će biti vodič za upravljanje životnom sredinom za sve zemlje sveta.

Dulić je ranije kazao da će na Specijalnom zasedanju Upravnog saveta Globalnog ministarskog foruma Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) učestvovati predstavnici svih 170 zemalja članica UN, 140 ministara i više od 3.000 delegata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: