Tadić i Sejdiu u martu u Sloveniji?

Predsednici Kosova i Srbije, Fatmir Sejdiju i Boris Tadić, mogli bi se sastati u martu u Sloveniji, tokom sastanka EU i zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.02.2010.

12:33

Default images

Prištinski dnevnik "Ekspres“ prenosi da je ta ideja potekla od slovenačkog šefa diplomatije i da je Tadić navodno obećao da će učestvovati na martovskom sastanku u Sloveniji. S druge strane, domaćin - Slovenija, ali i zvanični Brisel, imaju za cilj da na tom sastanku bude prisutan i predsednik Kosova.

Srbija nema ništa protiv učešća Kosova na regionalnim skupovima ako je to u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i ako je Kosovo adekvatno predstavljeno kao UNMIK-Kosovo, saopštio je Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića povodom izjave šefa slovenačke diplomatije o mogućem susretu Tadića sa kosovskim predsednikom.

Slovenačka državna agencija prenela je ranije da će 20. marta na Brdu kod Kranja biti održana konferencija o zapadnom Balkanu, na kojoj se očekuje prisustvo lidera svih zemalja ovog regiona, prvi put posle 18 godina.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar najavio je mogućnost susreta predsednika Srbije i Fatmira Sejdijua na sastanku.

"Nemamo ništa protiv učešća Kosova na regionalnim skupovima i samitima te vrste ako je to u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i ako je Kosovo adekvatno predstavljeno kao UNMIK-Kosovo", naveli su u Kabinetu predsednika Republike.

Premijer Slovenije Borut Pahor ocenio je u jednoj od ranijih izjava da će konferencija na Brdu kod Kranja "biti prelomna iz više aspekata" i da je njen cilj da se "nađu rešenja za otvorena pitanja u zapadnobalkanskom regionu".

Slovenački premijer je naveo da će na konferenciju biti pozvan i predstavnik Kosova koji će, prema njegovim rečima, biti "zastupljen na primeren način", a govoreći o pitanju stabilnosti regiona on je posebno istakao "konstruktivnu ulogu" srpskog predsednika Borisa Tadića.

Inicijativu za ovu konferenciju dali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, a među organizatorima skupa su i Savet Evrope i Evropska komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: