Ban Ki Mun o klimatskim promenama

Ban Ki Mun apelovao je na učesnike foruma Programa UN za životnu sredinu da ne podlegnu skepticima koji negiraju sporazum o klimatskim promenama.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

09:58

Default images

U poruci koju je na samitu u Baliju pročitao jedan zvaničnik UN, generalni sekretar UN, Ban Ki Mun se osvrnuo na kontroverzu koju je izazvalo saznanje o greškama u izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama objavljenim 2007. godine.

Zaključak izveštaja da će se glečeri u Himalajima otopiti do 2035. godine je netačan, što je učvrstilo tvrdnje skeptika da je strah od globalnog zagrevanja preuveličan.

Ban Ki Mun je rekao da je, uprkos neuspehu u stvaranju obavezujućeg sporazuma o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte na Konferenciji UN u Kopenhagenu u decembru prošle godine, taj skup doneo napredak jer su postavljeni ciljevi pomoću kojih bi trebalo da se spreči rast temperature i utvrdi program pomoći siromašnim zemljama.

"Apelujem na vas da odbacite pokušaje skeptika koji preuveličavaju nedostatke izveštaja, da biste prekinuli pregovore", navodi se u izjavi Ban Ki Muna na početku godišnjeg sastanka UN iz 130 zemalja na indonežanskom ostrvu Bali.

"Recite svetu da ste potpuno saglasni da su klimatske promene jasna i prisutna opasnost", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Predsednik Indonezije, Susilo Bambang Judojono rekao je da vreme ističe, ali je izrazio uverenje da bi obavezujući klimatski sporazum
mogao da bude usvojen na sledećem samitu o klimatskim promenama u Kankunu u Meksiku kasnije ove godine.

"Uveren sam da još nismo zakasnili", rekao je predsednik Indonezije na konferenciji na Baliju.

Na konferenciji u Kopenhagenu postavljen je cilj da se spreči povećanje prosečne temperature na Zemlji za više od dva stepena u odnosu na one iz predindustrijskog doba.

Naučnici veruju da globalna emisija gasova sa efektom staklene bašte mora da bude smanjena za polovinu do sredine ovog veka kako bi se izbeglo topljenje glečera i ledenih kapa na polovima, plavljenje priobalnih područja i pogoršanje suša u Africi i drugim delovima sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: