Finansije SPC strogo čuvana tajna

Država je preko Ministarstva vera lane izdvojila za SPC 88 odsto od ukupnog budžeta za pomoć svim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama, piše "Politika".

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

01:47

Default images

Ministarstvo vera izdvojilo je prošle godine oko 501.734.677 dinara za različite programe i projekte Srpske pravoslavne crkve, odnosno više od 88 odsto od ukupnog budžeta predviđenog za finansiranje programa i pomoć svim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama. Dodatna računica kaže da je iz javnih prihoda za SPC izdvojeno 66,92 dinara po stanovniku.

U Ministarstvu vera objašnjavaju da se budžetska sredstva odobravaju za određene programe i projekte, a ne za pojedinačne crkve i verske zajednice, kao i da crkva koja ima najveći broj vernika, SPC, dobija i najviše sredstava.

SPC tako sa oko 15 odsto učestvuje u projektima kao što su Visoko teološko obrazovanje, Pomoć sveštenicima, monasima i verskim službenicima u pograničnim i ekonomski nerazvijenim područjima ili Pomoć za gradnju, održavanje i hitne sanacije i rekonstrukciju hramova u nerazvijenim područjima.

Dva projekta u kojima učestvuje samo SPC su Zaštita verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, prošle godine za taj projekat obezbeđeno je 138.000.000 dinara, i Pomoć sveštenstvu i monaštvu na Kosovu i Metohiji, za šta je izdvojeno 50.000.000 dinara.

"Jasno naznačena ugovorna klauzula da će se prekinuti uplate ili tražiti povraćaj uplaćenih sredstava u slučaju nenamenskog trošenja ili neblagovremenog podnošenja izveštaja, primorava korisnike dotacije da izvršavaju preuzete obaveze. Svi ugovori sadrže klauzulu o neophodnosti dostavljanja precizne pisane dokumentacije o načinu utroška dotacije primljene od Ministarstva vera”, navodi se u odgovoru ovog ministarstva na pitanja „Politike”.

Ovo su, ujedno, i jedini zvanični podaci koji ilustruju deo finansija SPC.

Kako se Crkva izdržava i kontroliše svoje finansije, budući da država nema gotovo nikakvog nadzora nad njima, uporno smo pokušavali da saznamo u Patrijaršijskom upravnom odboru, crkvenom telu zaduženom da vodi brigu o tome na nivou cele SPC, ali odgovor od njih nije usledio ni posle nekoliko dana čekanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: