Fejt:Naći rešenje za "hladan sukob"

Međunarodna civilna kancelarija ne želi oružani sukob na severu Kosova, ali ni nastavak "hladnog sukoba" koji traje godinama, izjavio je Piter Fejt.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

01:08

Default images

"Ne možemo magičnim štapom promeniti ono što se godinama dešava na severu Kosova. Jasno je da ne želimo oružani sukob, ali ni nastavak hladnog konflikta koji već godinama traje", rekao je međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt. On je rekao da će se međunarodna zajednica konsultovati, ako treba, i sa Beogradom, ali ne o svim aspektima plana.

"Teritorijalni integritet je glavni princip koji treba zaštititi i Međunarodna civilna kancelarija pomaže Vladi Kosova u tome", rekao je Fejt.

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del rekao je da SAD podržavaju strategiju i pozvao sve da je prihvate.

On je izjavio da plan o severu obuhvata elemente Rezolucije 1244 i plana Martija Ahtisarija.

"Reakcije Beograda su bile negativne i u nekim slučajevima histerične. Ja verujem da je ovaj plan od koristi Srbiji kao i Kosovu u rešavanju problema i otvara put za saradnju", rekao je ambasador Del i dodao da je najvažnije težiti regionalnoj saradnji sa ciljem integrisanja u strukture EU.

Strategija je dokument Vlade Kosova i međunarodne civilne kancelarije i obuhvata četiri oblasti - vladavinu zakona, formiranje nove opštine Severna Mitrovica, organizovanje lokalnih izbora u tri opštine na severu, kao i socio-ekonomski razvoj.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je da je cilj integracija severa u kosovski sistem pa je pozvao međunarodnuzajednicu da izvrši pritisak na Beograd da dozvoli Srbima učešće u institucijama Kosova.

Kuči je dodao da ukoliko Beograd ne želi da bude konstruktivan Pristina će upotrebiti sva demokratska sredstva za sprovođenje strategije.

Zamenik premijera je zatražio od Euleksa i Kfora podršku u naporima da se integriše severni deo Kosova, koji je, kako je rekao, "izmakao kontroli".

"Vlada Kosova ima obavezu da pruži perspektivu svim građanima na severu", rekao je Kuči i dodao da strategija obuhvata planove za demokratizaciju, uspostavljanje javnog reda i mira i raspuštanje kriminalnih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: