Za Vojvodinu samo 2 odsto iz NIP-a?

Vojvođanske partije u republičkoj skupštini tvrde da je Vlada Srbije za projekte u Vojvodini predvidela manje od dva odsto sredstava iz NIP-a.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

01:00

Default images

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kaže da je takvo ponašanje protivustavno i protivzaknito, ali i protiv Statuta Vojvodine i od ministarke za Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović traži jasne odgovore zašto je od vojvođanskih projekata prošlo samo 13, i to mahom onih koje vojvođanska vlada nije ocenila kao prioritetne.

"Od odabranih 13 projekata samo pet se nalazilo na najširoj listi projekata poručenih od strane Izvršnog veća AP Vojvodina. Ovo sasvim jasno govori da resorno ministrastvo radi protiv Statuta AP Vojvodina i Ustava Srbije i takvo ponašanje je neobjašnjivo“, kaže Čanak.

"Ovo može da dovede zaista do pitanja zbog čega bi građani Vojvodine, preko svojih predstavnika u Skupštini Srbije podržavali vladu koja ne opredeljuje ni dva odsto na Nacionalnog investicionog plana za njih. Po kom se to osnovu delu novac iz NIP-a i u čijem je to interesu? U interesu građana Vojvodine sasvim sigurno nije i nije sigurno u interesu stabinosti u Srbiji“, kaže Čanak.

Zahtev da se promenii odluka o preraspodeli i korišćenju sredstava iz NIP-a prva je iznela Vlada Vojvodine.

Taj zahtev podržao je i Savez Vojvođanskih Mađara, koji kao i LSV ima četiri poslanika u parlamentu Srbije.

Poslanik Saveza Balint Pastor kaže da je izdvajanje od oko dva odsto za Vojvodinu posledica lošeg republičkog budžeta, koji njegova partija i nije podržala.

"U protivnom nema smisla ni postojanje Vlade Vojvodine, Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine ako u Beogradu i dalje misle, posle usvajanja Statuta i Zakona o nadležnostima, da se sve rešava tamo i da Vojvodina treba da dobije svega 1, 5 odsto sredstava iz NIP-a", kaže Pastor.

Prozvano ministarstvo za NIP tvrdi, međutim, da tvrdnje o sredstvima koja će biti izdvojena za Vojvodinu nisu tačne i da će iz Nacionalnog investicionog plana za projekte iz Vojvodine biti izdvojeno 20 odsto, a ne dva odsto sredstava.

Takođe se tvrdi da je reč o 20, a ne 13 projekata, a kao najveći projekat na teritoriji Vojvodine navodi se deonica Koridora 10 Horgoš - Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: