Ćulibrk: Reforma penzija sporna

Vezivanje penzija za rast plata u javnom sektoru od aprila 2011. je sporno jer u Srbiji plate u tom sektoru rastu brže nego u privatnom, smatra Milan Ćulibrk.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

00:24

Default images

Urednik "Ekonomist" magazina Milan Ćulibrk kaže da postoji još jedna dodatna bojazan da će plate u javnom sektoru posle odmrzavanja 2011. rasti mnogo brže nego što bi to bilo ekonomski opravdano i brže od produktivnosti.

"Ukoliko to budu pratile i penzije, mi ćemo ponovo doći u situaciju da imamo problem sa održavanjem makroekonomske stabilnosti, što bi na kraju krajeva dovelo do spirale u kojoj bi zarade jurile cene, cene kurs itd", objašnjava on.

Kada je reč o reformi penzionog sistema, predložena rešenja doneće uštede budžetu, ali tek na duži rok, smatra analitičar Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.

"Svakako će podizanje limita za penzionisanje i praktično sužavanje kruga benificiranih penzionera dovesti do neke uštede, ali te uštede su male i one bi bile vidne tek nakon perioda od pet do deset godina, što za Srbiju nije bog zna šta", kaže Nikolić.

I Nikolić i Ćulibrk saglasni su u oceni da su miminalne šanse da MMF Srbiji odobri odmrzavanje zarada u ovoj godini.

Najpre, nema izgleda da će privredni rast biti četiri odsto, već dvaput manji, a Ćulibrk kaže da para u budžetu za to i nema.

"Povećavanje plata u javnom sektoru i penzija za samo jedan procentni poen povećava troškove budžeta za sedam milijardi dinara. Ukoliko bi došlo do povećanja mase tih plata u septembru, mi bismo samo za četiri poslednja meseca ove godine morali u budžetu da obezbedimo skoro 30 milijardi dinara više za te troškove. Čisto sumnjam da će privreda Srbije biti u stanju da izdrži još jedan takav namet", rekao je Ćulibrk.

Inače, dinar je ponovo oslabio prema evru i to za 32 pare, pa zvanični srednji kurs danas iznosi 99,35 dinara za jedan evro.

To je nova rekordno najniža vrednost srpske valute od uvođenja evra, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: