Sukobi na jugu Sudana

U sukobima vojske i naoružanih pripadnika plemena Gok Dinka tokom vikenda na jugu Sudana ubijeno je najmanje 30 ljudi, a 37 je ranjeno, kažu u sudanskoj vojsci.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2010.

15:39

Default images

Među ubijenima je i sedam civila koji su stradali u unakrsnoj vatri tokom pokušaja grupe naoružanih ljudi da provale u vojnu prodavnicu oružja, javio je Rojters.

Posle neuspelog otimanja oružja, koje je vojska nagomilala u radnji nakon poslednje akcije razoružavanja lokalnih plemena koja su stalno u sukobu, naoružana grupa je izvela nekoliko napada na vojnu bazu u gradu Kueibet u državi Jezera.

Britanska agencija ukazuje da su zvaničnici sa juga Sudana optužili Kartum da naoružava milicije kako bi izazvao sukobe i time pokazao, pre referenduma o dobijanju nezavisnosti za jug Sudana zakazanom za 2011, da taj deo zemlje nije sposoban da kontroliše situaciju.

U međuplemenskim sukobima prošle godine je na jugu Sudana ubijeno više od 2.500 ljudi.

Pleme Gok Dinka deo je plemena Dinka, najvećeg na jugu Sudana gde lokalno stanovništvo poseduje velike količine oružja, zaostalog od dvodecenijskog rata severa i juga Sudana, okončanog primirjem 2005. godine. U tom ratu ubijeno je više od dva miliona ljudi, i to većina na jugu Sudana.

Na severu Sudana žive muslimani, a na jugu hrišćani ili pripadnici tradicionalnih vera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: