Suđenje za zločin u Lovasu

Pripadnik rezervnog sastava JNA Borisav Prebeg rekao je na suđenju za zločin u hrvatskom selu Lovas, da je prvooptuženi Ljuban Devetak važio za "glavnog".

Izvor: Beta

Utorak, 23.02.2010.

14:58

Default images

Prebeg dodaje da je optuženi Petronije Stevanović zlostavljao i ubadao zarobljenike nožem. Prebeg je svedočio pred većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu o zatvaranju, maltretiranju zarobljenika, kao i događaju na minskom polju gde je stradalo 22, dok je 12 hrvatskih civila, meštana Lovasa ranjeno.

On je kazao da je pripadnik paravojne formacije "Dušan Silni", optuženi Petronije Stevanović i na njega potegao nož kada je pokušao da ga spreči da maltretira zarobljene.

Svedok je rekao da je tokom noći bio u zadruzi sa još dva vojnika i da su im dodelili dvojicu iz jedinice "Dušan Silni", od kojih je jedan koga su zvali "Marko četnik" počeo da tuče zatvorenike, u čemu ga je, kako je naveo, zaustavio i oterao u drugu prostoriju.

"Ujutru su došli Devetak i petnaestak dobrovoljaca, on je čitao imena sa spiska i svakog koga bi pročitao dobrovoljci bi počeli da tuku, a Petronije je išao i ubadao zarobljenike nožem gde stigne. Kada sam Petroniju rekao 'Å¡ta to radiš, idiote', i na mene je krenuo nožem, a ja sam u njega uperio pušku i on se sklonio", posvedočio
je on.

Prebeg je dodao kako je sutradan, 18. oktobra 1991. godine od vojnika iz njegove jedinice čuo da su zarobljenici odvedeni i naterani u minsko polje.

Suđenje za zločine u Lovasu, oktobra 1991. godine, kada je ubijeno 70 civila, počelo je 17. aprila 2008. godine.

Optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici JNA, četvorica lokalne teritorijalne vlasti, a šestorica paravojne formacije "Dušan Silni".

Po optužnici, oni su izveli napad na selo 10. oktobra 1991., kad su u u ranim jutarnjim satima, pucali i bacali bombe na kuće, a ubijali su civile u kućama i na ulicama.

Oni se terete sa su 18. oktobra načinili živi štit od civila hrvatske nacionalnosti i naterali ih da koračaju kroz minsko polje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: