Rekonstrukcija danske vlade

Premijer Danski Lars Loke Rasmusen iznenada je rekonstruisao Vladu u kojoj su, uključujući i njega, na dosadašnjim mestima ostala samo tri člana od ukupno 19.

Izvor: Beta

Utorak, 23.02.2010.

12:52

Default images

"To je, de fakto, potpuno nova vlada koja stoji pred vama", izjavio je Rasmusen novinarima po završetku audijencije za članove Vlade kod danske kraljice Margarete, posle čega oni zvanično stupaju na dužnost.

Sedmoro ministara je smenjeno, uključujući i prve ljude nekih od najvažnijih resora kao što su ministar odbrane Soren Gade, ministar za porez Kristijan Jensen i ministar za zdravstvo Jakob Aksel Nielsen.

Ostali ministri su samo promenili ministarstva, a najveća promena je dolazak bivše ministarke za ekonomiju Lene Espersen koja je i potpredsednik Vlade, na funkciju ministarke spoljnih poslova.

Lene Espersen je i lider Konzervativne partije, jedne od dve vladajuće stranke u Danskoj. Druga je većinska stranka u vladajućoj koaliciji, Liberalna stranka, na čijem je čelu premijer Rasmusen.

Ove stranke u Parlamentu, međutim, imaju većinu uz manjinsku podršku desničarske i nacionalističke Danske narodne partije na čijem čelu je Pia Kjersgard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: