VBA: Vojska ne krije optuženike

Direktor VBA Svetko Kovač kaže da se haški optuženici ne kriju u objektima Vojske Srbije, niti da u njihovom skrivanju učestvuju pripadnici Vojske.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.02.2010.

01:04

Default images

Na pitanje da li je Mladić u Beogradu, Kovač je rekao da se Vojnobezbednosne agencije (VBA) ne bavi pretpostavkama, a da se o rezultatima potrage može govoriti tek kada se sve akcije završe.

I dok je bila u toku akcija pretresanja kuće Ratka Mladića pred skupštinskim odborom za bezbednost izveštaj je podnosio prvi čovek vojne tajne službe, Svetko Kovač, inače član Akcionog tima za pronalaženje haških begunaca.

Poslanike nije zanimala potraga za Mladićem, ali novinari nisu propustili retku priliku da ova pitanja postave šefu VBA.

"Pretres Mladićeve porodične kuće je redovna aktivnost akcionog tima čiji je cilj pronalaženje relevantnih dokaza i drugih tragova", rekao je Kovač.

Ako ne zna gde je Mladić , šef VBA zna gde nije, kaže da nema podataka da se haški begunci kriju u vojnim objektima, kao ni da su pripadnici Vojske na bilo koji način uključeni u skrivanje tih osoba.

Prošla godina, prema oceni VBA, bila je stabilna iako je na jugu Srbije povremeno bilo problema.

Poslanike je ipak najviše zanimala aktivnost da stranih obaveštajnih službi.

Kovač je naveo da se sve obaveštajne agencije, ne samo zemalja članica NATO-a, bave "ispipavanjem pulsa Srbije", ali da nema podataka da je neka pokušala vojnim kadrovima da nametne bilo kakav stav.

"VBA saradjuje sa obaveštajnim službama 50 zemalja, ali ne sa svima istim intenzitetom i kvalitetom", kazao je on i napomeno da je saradnja ostavarena sa svim službama susednih zemalja, kao i svih relevantnih svetskih sila.

Upitan sa kojim medjunarodnim organizacijama VBA saradjuje, on je naveo da je to Obaveštajna služba Kfora, preko koje Agencija dopunjava podatke o organiuzovanim kriminalnim grupama duž graničnih prelaza, koje bi mogle da ugroze vojnu bezbednost Srbije.

Predsednika odbora Dragana Todorovića zanimale su i okolnosti pod kojima je prošle poginuo pilot Rade Ranđelović.

Kovač je rekao da je VBA na zahtev suda prikupila sve podatke u vezi sa tim slučajem i dostavila ih Tužilaštvu.

VBA je dobila i šefa unutrašnje kontrole Dragana Arsića, a očekuje se i imenovanje generalnog inspektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: