Pretres kuće Mladićevog sina

Policija je završila pretres porodične kuće Ratka Mladića na Banovom Brdu, tokom koga je zaplenila više pokretnih stvari i 14 hiljada evra.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.02.2010.

08:13

Default images

Punih osam sati trajao je pretres kuće Ratka Mladića, ratnog komandanta bosanskih Srba optuženog pred haškim tribunalom. Od porodice Ratka Mladića zaplenjeno je oko 14 000 evra i nekoliko rokovnika. Kako saznajemo, tokom pretresa okonih kuća, policija je kod Mladićevog komšije Jovana Hadži-Đokića zaplenila 78 hiljada švajcarskih franaka i 7 000 evra.

Nema podataka da li je ovaj novac u vezi s finansiranjem skrivanja Ratka Mladića.

Ratko Mladić odavno nije u kući u Ulici Blagoja Parovića, a u Akcionom timu koji traga za haškim beguncima kažu da njega danas nisu ni tražili.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević tvrdi da je u pitanju presecanje finansijske podrške Ratku Mladiću i da se traže dokazi i domentacija.

"Cilj akcije je presecanje finansijskih tokova i podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, eventualno pronalažanje dokaza u tom pravcu i dokumentacije koja je interesantna za nas", kazao je Vukčević.

Tužilac Vukčević je, međutim, odbio da precizira da li je i šta u današnjem pretresu kuće otkriveno.

"Ne bih davao bilo kakvu izjavu u tom pravcu, ali u svakom slučaju mi smo započeli pretres i očekujemo da će biti uspešno završen, očekujemo određene rezultate", kazao je Vukčević.

U MUP navode da su i ranije imali slične akcije. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policijski pretres kuće haškog optuženika Ratka Mladića predstavlja deo redovnih ektivnosti Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom u Hagu sa ciljem pronalaženja dokaza koji bi mogli dovesti do njegovog lociranja.

"Vrši se pretres određenih objekata i o tome će javnost biti obaveštena od strane Tužilaštva za ratne zločine. To je aktivnost koja je i ranije obavljana na različitim lokacijama u cilju pronalaženja dokaza koji bi mogli dovesti do eventualnog lociranja onih koji su optuženi pred Haškim tribunalom", izjavio je Dačić.

Upitan da li su državni organi danas bliže lociciranju Ratka Mladića, Dačić je rekao da se o tome može govoriti nakon što se utvrdi da li je u pretresu nešto pronađeno.

U akciji je učestvovalo 30-ak pripadnika specijalnih jedinica Žandarmerije, u pet blindiranih džipova i dva kombija.

Punih osam sati trajao je pretres, tokom koga je Ulica Blagoja Parovića bila potpuno zatvorena za saobraćaj. Stanovnici okolnih kuća mogli su da prođu, ali uz prethodnu kontrolu.

Za vreme pretresa u kući su se nalazili supruga i sin najtraženijeg haškog begunca, Bosa i Darko Mladić. Ovoga puta, policija, bar prema rečima advokata porodice Ratka Mladića, Miloša Šaljića, nije imala mnogo toga da odnese.

On je izjavio da je u porodičnoj kući haškog begunca policija zaplenila oko 14 000 evra. Od Mladićevog sina Darka oduzeto 12 000 evra, a od Bose Mladić 2 000 evra.

Osim novca, policija je zaplenila više kaseta, rokovnika, slike i lovačku municiju koju prošli put prilikom pretresa nije odnela.

Šaljić je rekao da je rad istražnih organa bio adekvatan, dok je upad specijalnih jedinica policije ocenio kao nekorektan, jer je u kući bila samo Mladićeva supruga, koja se zbog toga veoma potresla.

Pored Mladićeve kuće, pretresena je i susedna sa tri stana i u jednom je pronađeno ukupono oko 60 hiljada evra.

Kako saznajemo, novac je oduzet od poznatog beogradskog urologa Jovana Hadži-Đokića, nekadašnjeg načelnika Kliničkog centra i, tokom devedesetih, visokog funkcionera Jugoslovenske levice.

Poslednja veća akcija potrage za Ratkom Mladićem, koji je pred Haškim sudom optužen za genocid u Srebrenici, bila je početkom oktobra 2009. godine, u okolini Novog Sada.

Tada je, prema rečima predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasima Ljajića, "izvršena obimna potraga".

Za Mladićem je u maju 2009, na zahtev Haškog tribunala, EUFOR tragao u Bijeljini, a poslednji veći pretres njegove porodične kuće na Banovom brdu obavljen je u decembru 2008.

Policija je tada punih osam sati pretresala objekte koji se vode na Mladićevog sina Darka.

Prema optužnici Haškog suda, Ratko Mladić se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog progona, ubistava, deportacije i nehumanog postupanja, terorisanja i uzimanja talaca, kao i za genocid nad muslimaskim stanovništvom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić i nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić jedini su haški optuženici koji se i dalje nalaze van domašaja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: