Kazne za poricanje holokausta

Mađarski parlament usvojio je amandman na Krivični zakon kojim se za poricanje holokausta u javnosti propisuje kazna do tri godine zatvora.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.02.2010.

22:00

Default images

Inicijativu za usvajanje amandmana pokrenuli su vladajući socijalisti, a za njega je glasalo 197 poslanika, 142 je bilo uzdržano, a jedan se izjasnio protiv. Glasanje je održano na pre parlamentarnih izbora, zakazanih za 11. april, a sednici su prisustvovale i vođe jevrejske zajednice Piter Feldmajer i Gustav Zoltaj, kao i nekoliko ljudi koji su preživeli holokaust.

Amandman o poricanju, osporavanju ili umanjivanju značaja holokausta stupiće na snagu 30 dana nakon njegovog objavljivanja.

Predlog amandmana je 27. januara, na Dan sećanja na holokaust, predao Atila Mešterhazi, kandidat Socijalističke parije za premijera.

Mešterhazi je tom prilikom rekao da je potrebno preduzeti zakonsku meru jer je u Mađarskoj došlo do širenja antisemitizma i ekstremističkih, neonacističkih ideologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: