Turska: Uhapšeno 49 osoba zbog puča

U Turskoj je uhapšeno 49 visokih oficira, među kojima se nalazi bivši komandant mornarice i ratnog vazduhoplovstva, koji su osumnjičeni da su planirali puč.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

20:45

Default images

Danas su u Ankari, Istanbulu i Izmiru i još pet turskih gradova, uhapšeno 49 aktivnih i penzionisanih oficira, a mnogi od njih su nosioci visoke počasti i naziva "paša". Oni se terete da su planirali puč kako bi zaustavili islamizacije zemlje.

Takođe, terete se da su u cilju jačanja sekularizacije države, planirali destabilizaciju sržave, podmetanje bombi u dve džamije u Istanbulu i da provociraju Grke da obore turski vojni vojni avion nad Egejskim morem.

Agencije prenose da je uhapšen bivši komandant ratnog vazduhoplovstva general Ibrahim Firtina, bivši komandant mornarice admiral, Ozden Ornek, i bivši zamenik Generalštaba general Ergin Sajgun.

Takođe navode da tužilaštvo tereti uhapšene oficire za zaveru čiji je cilj vojni udar i da je nakon duge tajne istrage optuženo više od 400 osoba.

Planovi za destabilizaciju države navodno su kovani od 2003. Uhapšeni oficiri tvrde da nisu imali nikakav plan za vojni udar i da je puč u Turskoj stvar prošlosti.

"Planovi za udar", kako tvrde, bili su najobičnija taktička razrada moguće situacije.

Od 1960. vojska je u Turskoj četiri puta rušila vladu, a poslednji put u upravljanje državom uplela se 1997.

Zbog ovih hapšenja, komandant Turske vojske, general Ilker Basbug, odgodio je planirani put u inostranstvo.

Premijer Redžep Tajip Erdogan potvrdio je u Madridu, gde se nalazi u zvaničnoj poseti, da je obavešten o hapšenjima koja su izvršena po nalogu tužioca i odbio da ih komentariše.

"Ne bi bilo prikladno da ja govorim o stvari koja je već u rukama sudstva", rekao je Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: