Novo ročište za paljenje ambasade

Portparolka Višeg suda Dušica Ristić rekla je da veruje veruje da će uskoro biti zakazano novo ročište za paljenje ambasade SAD u centru Beograda 2008.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

19:15

Default images

Dve godine prošle su od mitinga "Kosovo je Srbija" u Beogradu, posle koga je demolirana i zapaljena ambasada Sjedinjenih Američkih Država.Pred Višim sudom u Beogradu u toku je krivični postupak samo protiv studenta Ekonomskog fakulteta Milana Živanovića.Okrivljeni, koji se brani sa slobode, je na jedinom pretresu koji je do sada održan negirao da je izazvao požar.

U optužnici podignutoj u aprilu prošle godine protiv Milana Živanovića navodi se da je on s grupom nepoznatih osoba gađao prozore i fasadu na ambasadi.

Preko terase je ušao u unutrašnjost objekta, američku zastavu zamenio srpskom, lomio i uništavao inventar i izazvao požar u kojem je stradao Zoran Vujović iz Novog Sada.

Njemu preti kazna zatvora do 12 godina za ugrožavanja javne sigurnosti i pljačke. Za sada je međutim održano samo jedno ročište. U međuvremenu je, zbog reforme sudstva, predmet dodeljen novom sudiji.

Na prvom ročištu održanom u novembru prošle godine, okrivljeni je priznao da je upao u ambasadu i na mesto američke zastave istakao srpsku.

Rekao je da je bio pijan i "obuzet patriotizmom". Međutim, negirao je da je izazvao požar u zgradi, kao i da je bio u prostoriji u kojoj je pronađeno ugljenisano telo Vujovića.

"Pred tadašnjim okružnim sudom u Beogradu održan je jedan glavni pretres na kom je optuženi izneo odbranu nakon čega je postupajući predsednik veća odredio pisihijatrijsko veštačenje okrivljenog. Komisija sudskih veštaka je ostavila sudu nalaz i i očekujem da će naredni glavni pretres zakazan biti vrlo brzo, pošto je postupajući predsednik veća promenjen u ovom predmetu i sada je određen drugi sudija koji će u veoma kratkom roku odrediti datum narednog pretresa“, rekla je portparolka višeg suda, Dušica Ristić.

Živanović je suočen sa zatvorskom kaznom od 12 godina zbog ugrožavanja javne sigurnosti i pljačke.

Neredi na ulicama Beograda počeli su tokom mitinga "Kosovo je Srbija", koji je 21. februara održan na platou ispred Doma Narodne skupštine

Osim što su zapalili američku ambasadu, demonstranti su kamenovali zgrade ambasada Turske, Hrvatske, Velike Britanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, demolirani restorane "Mekdonaldsa" na Slaviji i Terazijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: