Slovenci prete bojkotom Merkatora

Gotovo trećina slovenačkih potrošača odustala bi od kupovine u "Merkatoru" ukoliko bi dospeo u vlasništvo stranaca, objavilo je ljubljansko "Delo".

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

14:21

Default images

Anketa koju je taj list sproveo, pokazala je da većina ispitanika želi da se u najvećem sovenačkom trgovačkom lancu zadrži sadašnja vlasnička struktura ili da u kompaniju uđe novi domaći (slovenački) investitor.

Konzorcijum slovenačkih i stranih banaka nedavno je završio postupak prikupljanja neobavezujućih ponuda za svoje deonice u "Merkatoru", koje su banke preuzele umesto dospelih, a neotplaćenih kredita nekada jakih finansijskih holdinga.

Međutim, raspoloženje da te deonice kupi neki od stranih interesenata ili konkurenata u Sloveniji nije veliko, pa su u međuvremenu od prodaje deonica odustale Nova ljubljanska banka (NLB) i Banka Celje (BC).

Prema anketi "Dela", u kojoj je učestvovalo gotovo 500 ispitanika, 52,2 odsto Slovenaca smatra da bi deonice trebalo prodati domaćem investitoru, 6,7 procenata misli da ih treba prodati strancima, a 33,3 odsto se zalaže za to da se zadrži sadašnja mešovita vlasnička struktura i ne želi da "Merkator" preuzme samo jedan vlasnik.

Ako bi "Merkator" u celini preuzeo strani vlasnik, 63 odsto ispitanika bi i dalje kupovalo u njegovim trgovinama, a 30,6 procenata ne, pokazala je anketa.

Konzervativniji ispitanici, posebno stariji, natprosečno su protiv prodaje "Merkatorovih" deonica strancima, a mlađi se manje izrazito protive toj mogućnosti, pokazala je anketa koju je objavio vodeći slovenački list.

"Merkator" će u petak objaviti svoje poslovne rezultate za prošlu godinu, a poslovni dnevnik "Finance" već navodi da su rezultati te kompanije u skladu s padom potrošnje izazvane ekonomskom krizom i da su nešto slabiji nego 2008.

"Merkator" je lane zabeležio 2,66 milijarde evra prihoda od prodaje, što je pad od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je dobitak iz poslovanja prepolovljen i iznosi 21 milion evra, objavio je list "Finance".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: