Dve čete Kfora na severu Kosova

Dve čete američkih vojnika Kfora u naredna dva dana biće raspoređene sa istoka na sever Kosova, gde će vežbati pod komandom multinacionalne brigade "Sever".

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

00:22

Default images

Dve čete američkih vojnika, stacioniranih u bazi „Bondstil“ kod Gnjilana, biće na severu Kosova danas i sutra. Iz komande Kfora u Prištini je saopšteno da će raspoređivanje američkih snaga potvrditi operativnu sposobnost pojačanja i podrške svake borbene grupe na Kosovu. Iz komande je istaknuto da vežba nije reakcija na trenutna zbivanja na severu Kosova.

Vlada Kosova priprema strategiju za integraciju severnog dela, sa većinskim srpskim stanovnštvom, u centralni sistem. Srbi na severu međutim odbijaju bilo kakvu vezu sa kosovskim institucijama. Namera Prištine je da počne da gasi lokalne strukture vlasti koje podržava Beograd.

Iz sedišta Kfora je istaknuto da se dvodnevna vežba na severu Kosova ne organizuje kao reakcija niti priprema za bilo koju situaciju koja se trenutno događa ili očekuje na Kosovu.

Vežba predstavlja nameru da se još jednom na terenu potvrdi mogućnost Kfora da se osloni na fleksibilnije operacije uz brzo i odlučno raspoređivanje snaga kad god i gde god je to potrebno.

Nedavno je komandant južnog krila NATO-a Mark Ficdžerald rekao u Prištini da Alijansa podržava plan za sever Kosova, te da su paralelne strukture, u ovom slučaju lokalne uprave koje podržava Beograd, pretnja za bezbednost i mirno okruženje.

Ficdžerald je najavio da će Kfor reagovati ako paralelne strukture primene nasilje, ali nije potvrdio da li će Kfor učestvovati u sprovođenju strategije za sever, već da će pratiti razvoj situacije i biti spreman da reaguje.

Od kraja prošlog meseca na Kosovu se nalazi oko 10.000 vojnika NATO-a, raspoređenih u borbene grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: