Evropa ne želi američko oružje

Evropske članice NATO-a, zatražiće od predsednika SAD Baraka Obame da se sa njihovih teritorija ukloni američko nuklearno oružje, saopštila Vlada Belgije.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.02.2010.

19:14

Default images

To se odnosi na oko 220 američkih atomskih bombi koje su smeštene u vojnim bazama u Belgiji, Nemačkoj, Italiji i Turskoj, a koje su dopremljene u doba hladnog rata, prenele su svetske agencije.

Portparol belgijskog premijera Iva Leterma Dominik Deaen je istakao da su SAD jedina zemlja koja u Evropi ima nuklearno naoružanje na teritoriji druge članice NATO-a.

Belgija se i inače zalaže za svet bez nuklearnog oružja i taj stav zastupa u Alijansi, istaknuto je u saopštenu belgijskog premijera.

Zahtev o uklanjanju američkih bojevnih glava iz Evrope u narednim nedeljama podneće Vašingtonu Belgija, Nemačka, Luksemburg, Holandija i Norveška.

Inicijativa o ovom pitanju će biti pokrenuta u okviru određivanja nove strateške politike NATO-a, koja bi trebalo da bude usvojena na samitu lidera Alijanse u novembru, u Lisabonu.

Razgovori o uklanjanju američkog nuklearnog naoružanja iz Evrope biće vođeni u okviru širih razgovora o razoružavanju koji obuhvataju i konvencionalno naoružanje, dodao je Deaen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: