"Telenoru" uručena licenca

Kompaniji "Telenor" je zvanično uručena licenca za drugog operatora fiksne telefonije, koju je na tenderu otkupila za 1,05 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.02.2010.

18:56

Default images

Telenor ima rok od godinu dana da počne da pruža usluge fiksne telefonije i ADSL pristupa intrnetu. Generalni direktor ove kompanije u Srbiji rekao je da Telenor još nije uspeo da se dogovori sa Telekomom Srbije o zakupu telekomunikacione infrastrukture, ali da očekuje da će to uz pomoć RATEL-a biti rešeno u kratkom roku.

Razbijanje monopola trebalo bi da bude na doborbit korisnika, građana i kompanija, ali i da onima koji telefon još nemaju ili muku muče sa dvojnikom, konačno ostvare dugo sanjane snove.

"Ja bih želeo da kažem da Vlada republike Srbije nastavlja da radi na reformama i polako će ukidati monopole i u ostalim granama. Ukidanje monopola je veoma značajno jer uvodi konkurenciju i obezbeđuje da se dođe do većih i značajnijih investicija", rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Generalni direktor Telenora Srbija, Ćel Morten Jonsen, rekao je da kompanija planira velika ulaganja i da bi za nekoliko meseci trebalo da počnu izgradnju sopstvene infrastrukture, čim budu pripremili dokumentaciju i dobili dozvole.

Telenor će morati, barem za jedno vreme, da zakupi telekomunikacionu infrastrukturu od Telekoma Srbija.

"Pokušali smo da Telekomu damo ponudu koja je bila zasnovana na međunarodnim standardima, ali nismo uspeli u pregovorima. Mislim da to nije veliki problem. Veoma je uobičajeno, ne znači da ima nekih negativnosti ili neprijateljstva. Rešićemo to uz pomoć RATELA veoma brzo. Optimisti smo”, kaže Ćel Morten Jonsen.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović izjavio je da je RATEL ovlašćen da, ukoliko se dve kompanije ne dogovore, izvrši arbitražu i da obezbedi ravnopravno učešće na tržištu.

Telenor je licencu na 10 godina platio milion i 50 hiljda evra kao jedini ponuđač na tenderu.

U Srbiji ima 2,8 miliona korisnika mobilne telefonije.

Licencu je generalnom direktoru Telenora Ćel Morten Jonsenu uručio izvšrsni direktor Republičke agencije za telekomunikacije Milan Janković u prisustvu premijera Mirka Cvetkovića i ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo Jasne Matić.

Kompanija "Telenor" jedina je dostavila ponudu na tenderu za dobijanje licence, a Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja je posle detaljnog pregleda konstatovala da je ta kompanija priložila svu potrebnu dokumentaciju.

Vlada Srbije prihvatila je ovu ponudu 21. januara, a Upravni odbor RATEL-a dodelio je licencu "Telenoru" sutradan, 22. januara.

Dodeljivanjem druge licence za operatora fiksne telefonije okončaće se monopol "Telekoma" koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine.

Osnovni uslov koji je zainteresovane kompanije trebalo da zadovolje na tenderu jeste da su registrovane za obavljanje telekomunikacione delatnosti, da su u 2008. godini imali ukupan prihod veći od 200 miliona evra i da imaju najmanje milion korisnika.

Kompanija "Telenor" u Srbiji ima oko 2,8 miliona korisnika, a deo je norveške telekomunikacione kompanije koja posluje u 14 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: