Eštonova posetila Visoke Dečane

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je, pri poseti Visokim Dečanima, da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu od velikog značaja Uniji.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

18:09

Default images

Vikarni episkop lipljanski Teodosije primio je danas u manastiru Visoki Dečani visoku predstavnicu EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, koja je poručila da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji od velikog značaja Uniji, saopšteno je iz Informativne službe Eparhije raško-prizrenske.

Ketrin Ešton je kazala da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji od velikog značaja EU, u čemu će, kako je navela, poseban doprinos pružiti novoimenovani specijalni savetnik za pitanja srpske kulturne i verske baštine Dimitris Moshopulos.

"U EU je mnogo prijatelja koji prepoznaju i cene vašu viziju budućnosti zapadnog Balkana u kome će svi narodi živeti u miru i poštovanju. Spremni smo da učinimo sve kako bi pomogli da se ta vizija ostvari na dobrobit svih", naglasila je Eštonova.

Vladika Teodosije je ocenio da taj manastir predstavlja jednu od najvažnijih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, zajedno sa Pećkom patrijaršijom, istorijskim sedištem Srpske pravoslavne crkve, Gračanicom i svetinjama Prizrena.

"Zaštita ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je svakako jedan od najvažnijih prioriteta SPC na ovom prostoru i nadamo se da će se stvoriti uslovi za povratak većeg broja raseljenih Srba", rekao je vladika Teodosije.

On je napomenuo da srpski živalj u enklavama još živi veoma teško i da se moraju stvoriti bolji uslovi za njihov život i budućnost.

Vladika je, takođe, istakao da je "crkva posebno zabrinuta za pitanje zaštite svojih svetinja i spomenika kulture Srbije na teritoriji Kosova i Metohije".

On je izrazio nadu da će EU u narednom periodu nastaviti da daje doprinos zaštiti interesa srpskog naroda i SPC, napomenuvši da je posebno važno pitanje zaštite imena i identiteta srpske baštine kao i imovinskih prava SPC.

Vladika je važnim ocenio i pitanje bezbednosti manastira naglasivši da je potrebno da najznačajnije srpske svetinje koje čuva KFOR i dalje ostanu pod zaštitom međunarodnih mirovnih snaga, jer je "politička situacija još veoma delikatna".

Na kraju jednočasovne posete manastiru Dečani, Eštonova je posetila dečansku crkvu i upoznala se sa viševekovnom istorijom manastira.

Osim Eštonove, prisustvovali su i šef Euleksa Iv de Kermabon, direktor Direkcije za Zapadni Balkan Evropske komisije Pjer Mirel, kao i generalni direktor za spoljna i vojnopolitička pitanja u Generalnom sekretarijatu Saveta EU Robert Kuper.

Poseti manastiru prisustovao je i šef grčke kancelarije u Prištini i novoimenovani specijalni savetnik EU za pitanja srpske kulturne baštine na Kosovu Dimitris Moshopulos sa saradnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: