Okončana istraga protiv Kovačevića

Prvi osnovni sud u Beogradu okončao je istragu protiv Miladina Kovačevića, osumnjičenog za nanošenje teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru u Bostonu.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.02.2010.

16:26

Default images

Portparolka i sudija tog suda Ivana Ramić je dodala da će predmet biti prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu, koje može da podigne optužnicu protiv Kovačevića, da zatraži dopunu istrage ili da odustane od krivičnog gonjenja.

Kovačević se sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda Štajnhaueru 4. maja, tokom tuče u bostonskoj studentskoj diskoteci, kao i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanje isprave.

Prema Krivičnom zakonu Srbije, za teške telesne povrede predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata od jedne do pet godina i za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja od šest meseci do pet godina zatvora.

U istrazi protiv Kovačevića, pored ostalih istražnih radnji, krajem prošle godine saslušano je pet svedoka i očevidaca tuče iz SAD.

Svedoci su saslušani putem video konferencijske veze "iza zatvorenih vrata", pošto javnosti nije dozvoljeno prisustvo pri sprovođenju istražnih radnji.

Potom je obavljeno i dopunsko medicinsko veštačenje povreda Štajnhauera.

Pored Kovačevića, Drugi opštinski sud u Beogradu, koji je vodio istragu protiv Kovačevića pre uspostavljanja nove mreže sudova, sproveo je istragu i protiv bivših konzula i vicekonzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića.

Nenadović i Milošević sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD pobegne u Srbiju, nakon što je pušten iz pritvora, tako što su mu, zloupotrebom službenog položaja, izdali privremenu putnu ispravu, iako su znali da je protiv njega američko pravosuđe pokrenulo krivični postupak.

Američki pravosudni organi su diplomatskim putem, po zamolnici suda, dostavili dokumentaciju u "slučaju Kovačević" Drugom opštinskom sudu.

Američki državni tužilac formalno je ustupio "predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom aprila prošle godine, posle dogovora s Vladom Srbije, koja je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.

Protiv Kovačevića je prethodno paralelno vođena istraga i u Americi i u Srbiji, pošto je, posle puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog konzulata u Njujorku, došao u Srbiju.

Posle višemesečnih pregovora s predstavnicima SAD, srpska vlada je dogovorila plaćanje odštete i preuzimanje krivičnog gonjenja Kovačevića od američkih pravosudnih organa.

Sanel Softić (22), američki državljanin poreklom iz BiH, i Edin Džbara (25), državljanin BiH, osuđeni su 13. januara u sudu njujorškog okruga Brum na po dve godine zatvora zbog učešća u tuči 4. maja 2008.

Oni su osuđeni, jer su, zajedno sa Kovačevićem, tukli alkoholisanog Štajnhauera, koji je prethodno uhvatio za zadnjicu Softićevu devojku.

Softić je svedočio u srpskoj istrazi, a Džubar je, za sada, to odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: