Državni udar u Nigeru

Vojni savet koji je juče sproveo državni udar u Nigeru imenovao je svog predsednika, majora Salu Đibo, i objavio da je vlada raspuštena.

Izvor: Beta

Petak, 19.02.2010.

09:03

Default images

"Vlada je raspuštena, a Vrhovni savet za vraćanje demokratije, CSRD, obaveštava narod da će se tekućim pitanjima baviti generalni sekretari ministarstava", navodi se u saopštenju Vojnog saveta koje je izdato u toku noći između četvrtka i petka. Saopštenje koje je neimenovani vojnik pročitao na državnoj televiziji Sahel potpisao je major Salu Đibo, predsednik CSRD-a.

U obraćanju državnoj televiziji, vojnici su saopštili da je u zemlji uveden policijski čas i da su sve granice zemlje zatvorene.

Dan posle puča u Nijameju, glavnom gradu Nigera, danas su povremeno patrolirali lako naoružani vojnici, a prodavnice, banke i škole radile su kao i obično.

Neki stanovnici nigerske prestonice rekli su da posle nekoliko meseci političke krize i demonstracija na ulicama osećaju olakšanje i nadu da će se uvesti red i sprovesti promene u zemlji.

Major Salu Đibo, malo poznat javnosti, komandant je odreda koji je delovao kao podrška u Niameju i koji ima teško naoružanje. Posmatrači ocenjuju da su delovi tog odreda igrali vodeću ulogu u izvođenju jučerašnjeg državnog udara.

Očevici su javili da se tokom jučerašnjeg dana čula rafalna paljba oko predsedničke palate.

Ministri su u telefonskom razgovoru za Frans pres rekli da su blokirani tokom sastanka kabineta, a da je predsednik Nigera Mamadu Tandža odveden u nepoznatom pravcu.

Pukovnik Gukoje Abdulkarim sinoć je na državnom radiju saopšto da je CSRD, čiji je on portparol, odlučio da suspenduje Ustav šeste republike i da rapusti sve institucije koje iz njega proizlaze. On je dodao da će se nova vlast ponašati s jednakim poštovanjem prema svim građanima i pozvao je međunarodnu zajednicu da ima poverenja u novi režim.

CSDR je uveo policijski čas i zatvorio kopnene granice i aerodrome i pozvao narod da bude miran.

Portparol američkog Stejt departmenta Filip Krouli izjavio je da je Tandža možda prizvao sudbinu "pokušajem da produži sebi predsednički mandat" dodajući da SAD ne podržavaju nasilno preuzimanje vlasti.

Predsednik Komisije zemalja Afričke unije Žan Ping osudio je danas puč i rekao da Unija "zahteva hitno vraćanje na ustavni poredak".

Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (ECOWAS), koja je mesecima pokušavala da pronađe rešenje spora između Tandže i opozicije, saopštila je da će kazniti svako nezakonito prisvajanje moći.

Diplomate ECOWAS-a nagovestile su, međutim, da bi državni udar mogao ponuditi naciji novi početak i otvoriti vrata izborima.

Neimenovani zvaničnici iz Nigera rekli su ranije da su predsednik Tandža i njegov ađutant u garnizonu Tondiba na oko dvadeset kilometara od glavnog grada.

Juče je BBC izveštavao da se čula pucnjava oko predsedničke palate i da su na ulice izašli tenkovi. Očevici su javljali da su videli kako povređene ljude odvode u bolnicu.

Politička situacija u toj zapadnoafričkoj zemlji je napeta otkad je Tandža prošle godine promenio ustav što mu je dozvolilo mogućnost da dobije i treći predsednički mandat.

Bivši vojni oficir Tandža na vlast je došao 1999. godine. Kako podseća BBC, od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, Niger je imao duge periode vojne uprave.

Prema navodima vojnika, puč je izveden da bi se okončala napeta politička situacija u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: